U trendu

„Još jedna država na putu povlačenja priznanja Kosova“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je kao mogućnost da Somalija preispita svoju odluku o priznanju Kosova.

Dačić je izjavio da je cilj Beograda da se lista Prištine sa brojem zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na broj manji od 97 i dodao da je Somalija na putu da preispita svoju odluku.

„Cilj nam je da broj padne ispod 97, da bude manje od polovine članica UN“, rekao je Dačić za tv Pink i dodao da je to cilj kako Priština, između ostalog kada dođe do glasanja ne bi imala perpsektivu da mogu da prođu.

Dačić je rekao da je prvo postojala lista od 116, odnosno 118 zemalja koju je Priština stavila na sajt i da je Beograd krećući od nje utvrdio da tri zemlje nikada nisu priznale Kosovo, a to su Nigerija, Uganda i Mali.

Ministar je podsetio da je 14 zemalja zahvaljujući diplomatskim atkvnostima Beograda povuklo priznanje, da je poslednja bila Centralnoafrička Republika.

Dodao je da postoje i zemlje kao što su Egipat i Peru čiji je odnos zamrznut.

Takođe, podsetio je na situaciju u Somaliji oko Somalilenda koji je proglasio nezavisnost.

„Somalilend je somalijsko Kosovo, rekao sam im da su time što su priznali Kosovo radili na svoju štetu, a na to su oni rekli da ne znaju“, rekao je Dačić i dodao da se tada ispostavilo da je to urađeno u vreme tehničke vlade.

„Somalija je na putu da ispita svoju odluku“, rekao je Dačić koji je nedavno boravio u toj zemlji i to u vreme terorističkog napada.

Ministar je dodao da Beograd uspeva da spreči učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije poput Svetske carinske organizacije, Inetrpola…

Povodom Specijalnog suda za zločine bivše OVK, Dačić je rekao da nije preveliki optimista, ali da treba poći od pozitivne činjenice da je taj sud u Hagu počeo da radi.

Dačić je napomenuo da nemamo uvid sa čim sud raspolaže, ali je rekao da je Srbija bila konstruktivna i dala sve podatke.

Prema njegovim rečima, bilo bi veoma loše kada bi sve poslužilo kao farsa i kako bi Ramuš Haradinaj stekao političke poene.

Dačić je napomenuo i da su ucinjene sve pripreme, oslobođene ćelije za one koji će biti optuženi.

On je napomenuo i da se ustavnovilo da je prethodni tribunal za zlocine na prostoru bivšse Jugoslavije bio pristrasan, da nije procesuirao zlocine OVK, a tamo gde je činio, svedoci su ubijani, cak i ako su imali status svedoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)