U trendu

Još jedno glasanje do vojske Kosova koja je već umarširala u parlament (video)

Kosovski parlament odlučuje o tri nacrta zakona: Zakonu o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakonu o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakonu o ministarstvu odbrane. Time bi bila omogućena transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Gepostet von Klan Kosova am Freitag, 14. Dezember 2018

Ovaj potez Prištine podržale su pre svega SAD, Velika Britanija i Nemačka.

Formiranje vojske Priština nije uspela da sprovede u skladu sa sopstvenim ustavom, kroz izmene tog akta, za šta je bila potrebna podrška srpskih poslanika, pa ceo proces sprovodi kroz izmene zakona, na predlog vlade.

Tako će albanski poslanici danas glasati za usvajanje Zakona za Ministarstvo odbrane, Zakona za KBS, kao i Zakona za službi u KBS.

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim Srpske liste.

Tokom prethodnog razmatranja u parlamentu, uloženo je i više od 40 amandmana.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava:

„KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS.

U predlogu vladinog zakona navodilo se samo „integritet…“.

„KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni“, navodi se u tački 2 ovog člana.

Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama.

Oglasio se i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet: Dok se čeka glasanje u Skupštini Kosova, da podsetimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta odnosa bezbednosti, mirnih odnosa sa susednim zemljama, ali i od snage i profesionalizma njenih oružanih snaga.

Vojska Kosova dobija pesmu

Poznati kosovski raper Gold AG (Gold AG  ) i pevačica  Kastriot Tušom  (Kastriot Tusha ) najavili su premijerno novu pesmu pod nazivom „Kosvoska vojska“, pišu kosovski mediji. Pesma će biti premijerno izvedena tokom svečane ceremonije povodom osnivanja Vojske Kosova u 18 sati, a za sada se zna da je pesma namenjena borbi OVK.

https://www.facebook.com/behgjeti/videos/2025076550912870/?t=0

Pacoli čestitao građanima Kosova: Danas je najlepši dan!

Potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli čestitao je građanima Kosova vojsku. On je na svom Fejsbuk profilu napisao: Danas je najlepši dan! Radujemo se u novoosnovanoj Vojsci Kosova! Slava mučenicima! Bog blagoslovio Kosovo i njegove prijatelje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.