Raspušten kosovski parlament

Šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten je danas većinom glasova od ukupo 106 prisutnih poslanika.

Za raspuštanje parlamenta glasalo je 89 poslanika, jedan je bio uzdržan, a dva protiv.

Odluka o raspuštanju parlamenta doneta je nakon što je Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku na premijersku poziciju, radi saslušanja u Specijalnom sudu u Hagu.

Parlamentarne stranke nisu prihvatile inicijativu predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da se nastali vakuum premosti izborom novog mandatara.

Sednica na kojoj je raspušten parlament trajala je svega 30 minuta, a nakon što su se šefovi poslaničkih grupa izjasnili da o toj temi nema rasprave.

Prethodno, parlament je sa 103 glasa ratifikovao IPA sporazum potpisan sa Briselom, koji će Kosovu doneti 90 miliona evra za sprovođenje reformi za razvoj demokratije.

Prema prištinskim medijima, Tači očekuje se da će Tači vanredne parlamentarne izbore raspisati odmah nakon raspuštnja parlament, odnosno sutra ili u ponedeljak.

Izbori će, navodi se, biti raspisani najverovatnije za 6. oktobar, a drugi datum koji se pominje je 29. septembar.

Iako datum izbora još nije poznat, političke stranke Albanaca su uveliko u kampanji, a jedina predizborna koalicija za sada dogovorena je između ABK, Ramuša Haradinaja, I SDP, Špenda Ahmetija. Nosilac te liste I kandidat za premijera biće Haradinaj.

Dugi pregovori o predibornoj koaliciji najuticanijih opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, još nisu okončani, a kamen spoticanja je, kako se navodi, kandidat za premijera.

Inače, ovaj šesti saziv kosovskog parlamenta biće upamćen po tome što mu je u najvećem broju slučajeva nedostatak kvoruma onemogućavao donošenje odluka.

(Tanjug)

Napišite komentar