U trendu

Josipović: Srbi su žrtve mnogih zločina

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su Srbi u Hrvatskoj bili žrtve mnogih zločina, što bi morali da uzmu u obzir političari kada kreiraju politiku, koja „mora biti politika pomirenja“.

On je u intervjuu za današnje izdanje Kurira podsetio, da je za vreme dok je bio na čelu Hrvatske, redovno obilazio lokacije na kojima su ubijeni Srbi u Hrvatskoj.

„Za mene nema razlike kada govorim o žrtvama i zločincima. Žrtve su jednake, zločinci su jednaki. Žalim za svakim izgubljenim životom, saosećam sa svima koji su u ratu bili izloženi stradanjima i nepravdi“, rekao je Josipović.

On je dodao i da elite Hrvatske i Srbije, umesto da smire tenzije i traže racionalno rešenje, raspiruju vatru, što se odražava na spoljnu politiku.

„Promenile su se elite na vlasti. Ljude koji su razumevali važnost dobrosusedstva, mira i tolerancije, zamenili su političari koji imaju snažne nacionalističke koncepte. Oni svadju sa susedima tretiraju kao važan politički alat unutrašnje politike. Otuda i nagli porast ekstremizma u obe zemlje“, rekao je Josipović.

Govoreći o rehabilitaciji Alojzija Stepinca, Josipović je istakao da Srbija nema moralno pravo da prigovara Hrvatskoj zbog toga jer je rehabilitovala četničkog komandanta Dražu Mihajlovića i pokrenula proces „vraćanja časti“ Milanu Nediću.

„Stepincu se može prigovoriti saradnja sa ustaškim režimom i propust da mu se odupre, ali nije bio osudjen za ratni zločin. S druge strane, Mihajlović je imao krvave ruke. Brojne su zločine, mučenja i ubistva učinile jenice pod njegovom komandom, posebno u Hrvatskoj i BiH. Aktivno je ratovao na strani Nemačke i Italije u savezništvu sa ustašama“, rekao je Josipović.

On je kazao i da u Hrvatskoj ljudi, koji na javnoj sceni uspešno brane antifašističku narav Hrvatske, nisu dovoljno sposobni da te stavove ističu, za razliku od proustaški orjentisanih ličnosti koje su bolje medijski organizovane i angažovanije u odbrani svojih vrednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.