U trendu

Jovanović (LDP): Ne vidim smisao u pozivu OEBS, jedino vlast može da ih pozove

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da jedino vlast može da pozove OEBS kao posmatrača na izborima, i da to nikako ne može da učini opozicija čijim predstavnicima je već rečeno da misija neće nadgledati beogradske izbore.

„Ne vidim smisao u pozivu OEBS-u (o kome pričaju predstavnici opozicije), jer na prethodnim izborima nije uložen ni jedan jedini prigovor. OEBS ne treba da nadgleda izbore niti će to uraditi, i već su nam to sami rekli“, naveo je Jovanović na konferenciji za novinare.

„Rečeno nam je da OEBS neće rešavati naše probleme, već da to moramo sami“, rekao je Jovanović i dodao da „niko opozciju ne može da doživi ozbiljno dok zapomaže i priziva OEBS u pomoć kada nije uložen nijedan prigovor na tok izbora“. Ocenio je da zahtev da dodju posmtrači predstavlja „alibi opozicije“.

Jovanović je rekao da je to za njega „uvredljivo“ jer te druge stranke „nikada nisu bile deo snaga koje su se kao on borile za red na izborima“.

Dodao je da je od izbora mnogo veći problemi to šta će se dešavati u odnosima Srbije i SAD i EU, kao i Srbije i Rusije.

Predsednik SNS i Srbije AleksandarVučić, po rečima Jovanovića, ne raspisuje izbore da bi ojačao SNS i gradsku listu, već zato što više nema snagu da zemlju vodi ko do sada, i jer želi da se distancira od „svega što je postavljeno pred Srbiju“ – spoljnopolitička orijentacija, odnos prema Kosovu i BiH.

Jovanović je rekao da je protiv vanrednih parlamentarnih izbora, ali ne zato što se plaši za svoju LDP, već jer će „Zapad to razumeti kao način da se distanciramo od obaveza i svega onoga što predugo nismo uradili“.

Jovanović je rekao da mu „ne pada na pamet“ da izadje na izbore u „alibi koaliciji svih repova DS koji su se podvili jedni pod druge“.

„LDP će na gradske izbore izaći sama, kao i uvek“, rekao je Jovanović i ocenio da je „stepen nemoći opozicionih stranaka i njihovih lidera u tolikoj meri izražen i jasan da je teško očekivati da će i ljudi koji se ne slažu sa Srpskom naprednom strankom glasati za dezorganizovanu opoziciju naguranu na jednu listu“.

Dodao je da je LDP spreman da razgovara sa svima o platformi koja treba da ojača „evropski put“ Srbije, da reši odnose s Kosovom i BIH, ali i da „stavimo tačku na rusku ambiciju da Zapadu pravi problem tako što će nas gurati u lokalne sukobe“.

Jovanović je ocenio da rusko odlikovanje bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavlja „epoletu za Nikolićevu novu ulogu u Srbiji“, i „poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Vučiću a i svim gradjanima da znaju ko je njegov izbor“.

Lider LDP je rekao da smatra da to ne znači da će Nikolić osnovati novu stranku.

Jovanović je ocenio da se „unutrašnji dijalog“ o Kosovu vodi da bi se „našao način da se ljudima kaže da je Kosovo dva puta izgubljeno: prvi put 1999. godine i u post-oktobarskoj Srbiji“ – od 2000. godine naovamo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.