Jovanović (LDP): Očekivana i podmukla odluka Jankovića

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je „očekivana i podmukla“ odluka lidera Pokret slobodnih gradjana (PSG) Saše Jankovića da prekine, kako je rekao, navodnu saradnju sa Demokratskom strankom (DS).

On je rekao i da u odnosima DS i PSG „nije bilo bliskosti“ i da je lider DS Dragan Šutanovac podržao Jankovića na predsedničkim izborima jer se, kako je naveo, plašio da mu Vuk Jeremić ne preotme stranku.

Jovanović je na konferenciji za novinare naveo da bliskosti u toj saradnji nije bilo i jer je Janković znao da će posle predsedničkih izbora početi da pravi svoju stranku.

„Za mene je to što je uradio podmuklo i neiskreno“, rekao je lider LDP uz ocenu da Janković nije ni želeo saradnju sa DS jer kako je naveo „ne može da šefuje demokratama“.

Prema njegovim rečima, iz istog razloga nije bila moguća ni saradnja LDP i Jankovića, uoči prethodnih predsedničkih izbora.

On je naglasio i značaj razgovora vlasti i opozicije o svim važnim pitanjima podsetivši da se za to zalagao i tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Hteli smo da razgovaramo i sa Slobodanom Miloševićem, ali on nije hteo s nama… Nemam nikakvo razumevanje za Jankovićevu ideju da je svaki razgovor sa Vučićem izdaja i da se može razgovarati samo o jednoj temi (mirnoj predaji vlasti)“, rekao je Jovanović.

Lider LDP je pozdravio poziv predsednika Srbije na unutrašnji dijalog o Kosovu izarazivši spremnost za učešće u razgovorima, ako ih bude bilo i tokom kojih, kako je rekao, neće odstupiti od stavova LDP.

„Ni Vučiću nisam zaboravio šta je radio ali sam spreman da s njim razgovaram“, rekao je lider LDP.

Prema njegovim rečima, ti razgovori su potrebni jer LDP smatra da je potrebna promena Ustava i rešenje kosovskog pitanja.

„Uskraćivanje prava na razgovor je glupost… jer dok se motori nacionalizma ne ugase nema ni demokratizacije Srbije“, rekao je on.

Jovanović je odbacio navode funkcionera Socijalističke partije Srbije o tome da je „izdajnik“ jer, kako je rekao, ne slaže se sa onim što govori i radi njihov šef i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći o učešću Dačića na sednici SB UN o Kosovu, izrazio je žaljenje što je juče, kako je rekao, stavio tačku u rečenici u kojoj je naveo da Vučić treba Dačiću da zalepi flaster na usta: „Trebalo je da ga veže i negde zatvori“.

Lider LDP je naveo i da zna da je platio visoku cenu zbog politike koju zastupa ukazavši da uprkos tome, od toga neće odustati.

Na beogradske izbore LDP, kako je naveo, izlazi sa svojom politikom i jasnim programom sa željom da se na način drugačiji od ostalih stranaka obrati ljudima.

PSG je saopštio juče da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa DS zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac „javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava“.

DS je potom saopštila da nema nameru da vodi debatu u medijima s bilo kim iz opozicije, pa ni s Jankovićem.

Dodala je da bezuslovno podržala Jankovića na predsedničkim izborima verujući da dele iste vrednosti, a da on tim saopštenjem o prekidu saradnje zbunjuje gradjane i šteti celoj opoziciji pred izbore u Beogradu.

Beogradski izbori u redovnom terminu trebalo bi da budu održani u martu iduće godine, ali pojedini mediji najavljuju mogućnost da će, kao vanredni parlamentarni, biti raspisani u 2017. godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.