U trendu

Jovanović: Niko nema pravo da dovodi u pitanje opozicionu ulogu LDP

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas, povodom 12. godišnjice rada te stranke, da niko nema pravo da dovodi u pitanje njenu opozicionu ulogu jer je svaki dan svog postojanja provela kao opozicija svakoj republičkoj vlasti. 

„To pravo posebno nemaju oni koji su od osnivanja LDP-a bili vlast, deo vlasti, ili zauzimali važne državne funkcije“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi i najavio da će LDP u narednom periodu biti posvećana reformi organizacije, unutarpartijskoj diskusiji o ideološkim postulatima i pojačanim prihvatom onih koji žele da nastave borbu koju LDP oduvek vodi.

Jovanović je objavio 12 stavova povodom 12. godišnjice rada stranke u kojima je ocenio da je stabilnost Srbije moguća samo u okviru evroatlantskih integracija kao i da bez pristupanja Evropskoj uniji i NATO Srbija neće imati stabilnost potrebnu za ubrzani ekonomski i društveni razvoj. 

„Prosperitet Srbije zavisi od njenog odlučnog raskida sa kolektivizmom i šovinizmom. Samo društvo slobodnih kosmopolitskih individua umesto društva ksenofobične gomile vodi Srbiju u budućnost. Da bi napredovala, Srbija mora biti zemlja slobodne misli, slobodnih ljudi, slobodnog tržišta i slobodnih medija. Liberalnost Srbije prema novom, kao i demokratija koja počiva na fer izborima i pravednim institucijama jedini su garanti opstanka Srbije u 21. veku“, dodao je Jovanović.

On je ocenio da budućnost Srbije ne može biti zasnovana na mržnji prema političkim protivnicima, pripadnicima drugih nacionalnosti i religija, kao i netrepeljivosti prema različitosti i dodao da opstanak Srbije zavisi od ostanka mladih, koji sada odlaze zbog zaostajanja Srbije u odnosu na Evropu i region.  

„Srbija svoju suverenost ne može ni dokazivati ni uspostavljati tako što tvrdi da je ima tamo gde je u realnosti nema. Uspostavljanje najboljih odnosa sa Kosovom, kao i sa svim ostalim zemljama u regionu, jedini je način da Srbija uspostavi i zadrži pravi i pozitivni značaj koji ima za region i Evropu“, naveo je lider LDP.Jovanović je rekao i da put kojima Srbija treba da ide mora da se odredi u otvorenom i pozitivnom dijalogu unutar politike i celog društva, dok je rasprava koja se sada odvija „necivilizovana populistička svadja“.

„Takva rasprava neće rešiti probleme koje Srbija ima, kako god da se rasprava završila, naprotiv, samo će nova nekolicina nefunkcionalnih zameniti svoje prethodnike“, ocenio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar