U trendu

Jovanović: Penzionerima sa najmanjim primanjima biće vraćena 13. penzija

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da „nesposobni i korumpirani“ sistem koji je uspostavila Srpska napredna stranka ne proizvodi dodatu vrednost, a cenu za svoju „nesposobnost i korumpiranost“ isporučuje najranjivijim grupama, medju kojima su penzioneri platili najveću cenu, jer su im oduzeta stečena prava.

„Situacija u Beogradu je naročito teška, jer je naprednjačka vlast najsiromašnijim penzionerima u glavnom gradu oduzela naknadu od 20.000 dinara, takozvanu 13. penziju. Narodna stranka će po stupanju na vlast sprovesti tri paketa mera koji će odmah unaprediti položaj penzionera i svih stanovnika glavnog grada“, rekao je Jovanović na tribini „Položaj penzionera u Beogradu“.

Jovanović je naveo da je prva mera vraćanje 13. penzije penzionerima sa najmanjim primanjima u Beogradu, a potom će ta naknada biti data i svim ostalim penzionerima u glavnom gradu, kada to „dozvole fiskalne mogućnosti“.

„Drugi paket mera je revizija i smanjivanje računa, jer Beogradjani i beogradski penzioneri ne bi trebalo da plaćaju proviziju Infostanu, niti da plaćaju preskupo Gradsko stambeno, koje često naplaćuje akontacione usluge koje nikada ne izvrši“, rekao je Jovanović.

Potpredsednik stranke Vuka Jeremića istakao je da je u tom paketu važna stavka smanjenje cene grejanja, jer je grejanje u Beogradu najskuplje u Evropi.

„Treća mera je sprečavanje rasparčavanja i prodaje PKB-a, koja bi gotovo izvesno dovela do veće cene hrane za Beogradjane i do ekstraprofita koji bi razni privatni lanci naplaćivali za hranu stanovnicima glavnog grada“, rekao je Jovanović.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je od penzionera uzeto ukupno 800 miliona evra, a da je samo dug Srbijagasa veći od te sume, i istakla da se ta partija zalaže za vraćanje „otetih penzija“ tako što će tih 800 miliona evra biti pretvoreno u javni dug.

Sanda Rašković Ivić je podsetila da je bivši premijer i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem devedesetih bio ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića, koja je penzionerima dugovala nekoliko desetina penzija, a koje su im vratili „ocrnjeni dosovci“.

„O položaju penzionera u Srbiji najrečitije govori podatak da je u poslednje tri godine smrtnost penzionera porasla za čak 28 odsto“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar