Jovanović (Savez za Srbiju): Poništiti tender za PKB, Beograd oštećen za 341 milion evra

Odbornička grupa „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda zatražila je danas hitno poništavanje tendera za prodaju Poljoprivredne korporacije (Beograd) jer smatra je namešten i će imovina kombinata biti prodata po ceni koja je četiri puta manja od realne.

„Ne može biti legalan i legitiman tender za koji se godinama unapred znalo da je pobednik arapska Al Dahra, koja je uostalom i bila jedini ponudjač – sa ponudom gotovo ravnom  minimalnoj propisanoj“, naveo je u saopštenju potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i ocenio da će „svi učesnici tendera snositi zakonom predvidjene posledice za svesno kršenje propisa Srbije“.

„Odbornička grupa ‘Savez za Srbiju’ upozorava naprednjačku vlast u Beogradu da će u slučaju prodaje PKB-a snositi posledice za nanošenje ogromne materijalne štete gradu. Grad Beograd je do 2016. godine bio vlasnik svih akcija PKB-a, a onda je neshvatljivom, suludom i nerazumnom odlukom odbornika SNS-a u Skupštini grada sve poklonjeno republičkoj vladi“, kazao je Jovanović koji je zamenik šefa odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda.

On je naveo da je prema konsolidovanom izveštaju o poslovanju PKB-a usvojenom 2018. godine, vrednost kombinata 526 miliona evra, a da, ako se oduzmu dugovi od 80 miliona evra, iznosi 446 miliona evra.

„Razlika izmedju ove i cene dobijene na nameštenom tenderu je 341 milion evra, što znači da su za toliko oštećeni Beogradjani, odnosno da je nameštenim tenderom dobijena četiri puta manja cena od realne. Za te pare je svaka gradska opština mogla da dobije po dva doma zdravlja, dve škole i dva nova obdaništa“, istakao je Jovanović.

Ministarstvo privrede Srbije je 14. septembra kompaniju Al Dahra proglasilo kupcem PKB-a, a ponudjena cena je 105,055 miliona evra. Početna cena za imopvinu kombinata na tenderu je bila oko 104, 6 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.