U trendu

Jovanović: Srbija pod Vučićem gubi uticaj i ugled

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić, u „još jednoj tv emisiji u kojoj je gostovao sam sebi“, pokušao da se predstavi kao garant nezavisnosti i suvereniteta Srbije ali da je problem što za pet godina nije napravio nikakav rezultat pa se sve svodi na čitanje studentskih ocena iz indeksa.

U saopštenju Narodne stranke, Jovanović je ocenio da je umesto davanja olakšica Evropska unija najavila vraćanje neke vrste viza od 2020. godine i dodao da nema ni okvirnog datuma za pristupanje Srbije Uniji, iako je Vučić to predstavio kao strateški cilj.

„Aktuelni predsednik nije uspeo već 1.660 dana da obezbedi Zajednicu srpskih opština za kosovske Srbe, što ga nije sprečilo da u tom periodu u potpunosti preda takozvanoj Republici Kosovo naš pravosudni, bezbednosni i administrativni sistem. Nije mu izgleda poznato osnovno pravilo medjunarodnih pregovora, da se ništa ne daje dok druga strana ne izvrši svoje obaveze“, naveo je on.

Jovanović je dodao da, uprkos tome što je Vučić pokušao da sa Kinom izgradi sadržajan odnos „kopirajući spoljnu politiku 4 stuba“, ni kilometar pruge Beograd-Budimpešta nije izgradjen, iako je to najavljeno kao ključni bilateralni projekat još 2013. godine.

„Medjunarodna pozicija se ne može graditi kroz konstantni ružičasti samomarketing, niti birajući na ključne državne funkcije ljude Aleksandra Vulina i Marka Djurića. Narodna stranka smatra da Srbija zaslužuje mnogo bolju poziciju u svetu. Preduslov za to je odlazak ovog nekompetentnog i neodgovornog režima“, dodao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.