U trendu

Jovo Bakić: Za Vučića ne važe zakoni, on je oteo državu

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, sociolog Jovo Bakić izjavio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle javnog priznanja da je naredio rušenje lokala u Savamali, „već danas bio najuren“.

Dodao je da bi se to dogodilo da je Srbija pravna država i da su građani odgovorni.

Bakić je agenciji Beta kazao da za predsednika države ne važe zakoni, ali i da je građanska svest na veoma niskom nivou.

„Očigledno je da Vučić vidi da može da radi i priča šta god hoće i da za njega ne važe zakoni. Zakoni ne važe ni za Vučićevo najbliže okruženje, za njegove kumove, rodbinu, prijatelje, ministre… Vučićevo iskakanje protiv pravne države desilo se i 2015. godine u ‘aferi helikopter’, kada je govorio da ne da Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara, što je u normalnoj državi nedopustivo“, rekao je Bakić.

Kada je zataškao ‘aferu helikopter’, dodao je Bakić, Vučić je shvatio da može da radi šta god hoće.

„Onda je 2016. godine naredio rušenje Hercegovačke ulice u izbornoj noći. Kada su narod i država pali na ispitima ‘afere helikopter’ i Savamale, shvatio je da je nebo granica. Vučić se sada ruga svim građanima“, ocenio je profesor.

Da je Srbija pravna država, naglasio je Bakić, Vučić bi već danas bio pozvan na saslušanje zbog rušenja u Savamali.

„Tužilaštvo bi moralo da pokrene istragu i da Vučića pozove na razgovor. Međutim, čitav sistem je u autoritarno-mafijaškom stanju i mi smo svi podanici i zatočenici takvog sistema. Vučić i organizovani kriminal su oteli državu i u skladu s tim se on ponaša“, ocenio je on.

Bakić je naglasio da bi građani, kada vide da su im ugrožena prava, morali da jure vlast.

„Vlast mora da se juri ako protivzakonito deluje. Građani moraju da se bore za poštovanje zakona. Milioni Francuza su izašli na ulice zbog pomeranja starosne granice za penziju. Zamislite da je Francuzima neko pokušao da uradi ovo što Vučić radi nama. Ne bi se dobro proveo, jer ga u tom slučaju ne bi branili ni vojska ni policija“, zaključio je Bakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je, odgovarajući na pitanja novinara, priznao da je naredio protiv pravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

„S ponosom saopštavam da sam ja čovek koji je doneo odluku da se gradi ‘Beograd na vodi’, da se ruše protivpravno izgrađene udžerice, u kojima su neki pravili ekstra profit za sebe. Kompletni idioti su oni koji me nisu poslušali, a trebalo je da sve sruše usred bela dana i da me pozovu da upravljam buldožerom i da izgradimo najlepši mogući grad u gradu koji je ponos nacije“, rekao je Vučić.

Privatni objekti u Savamali srušeni su u noći 24. aprila 2016. godine, u vreme kada je Vučić bio premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar