Kabinet Vjose Osmani: Direktor KOA smenjen u dogovoru sa predsednicom

Direktor Kosovske obaveštajne agencije Krešnik Gaši smenjen je u dogovoru vršiteljke dužnosti predsednice Kosova Vjose Osmani i premijera Avdulaha Hotija, saopštio je danas njen kabinet.

Prema Zakonu o Kosovskoj obaveštajnoj agenciji (KOA) direktora te agencije imenuju, ali i smenjuju predsednik i premijer Kosova.

Prištinski mediji su objavili da je direktor KOA Krešnik Gaši smenjen je sa te pozicije zbog nezakonitog pokušaja pripadnika KOA da preuzmu tajne dokumente iz kabineta predsednika Kosova, dan nakon odlaska Hašima Tačija u Hag.

Mediji pišu da su sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši, koji je pre Krešnika Gašija bio direktor KOA, i zvaničnik koga je on predstavio kao inspektora KOA, pokušali da iz sefa uzmu poverljiva dokumenta.

On je navodno 6. novembra obavestio savetnike v.d. predsednice Kosova Vjose Osmani da će Euleks obaviti zvanični pretres u kabinetu bivšeg kosovskog predsednika Tačija. Osmani je odmah kontaktirala Euleks, koji je negirao navode o pretresu.

Saradnici predsednice su medjutim otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Gaši zajedno sa drugom osobom otvorio sef u kojem se čuvaju izveštaji KOA i drugi poverljivi dokumenti.

Taj sef se ne može otvoriti bez prethodne dozvole predsednika Kosova, u ovom slučaju v.d. predsednice.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gašija za to.

Prema saznanjima medija, u njenom prisustvu i u prisustvu sekretara Gašija i inspektora KOA na kratko je otvoren sef.

Osmani je odmah pozvala direktora KOA i oni su imali vrlo žučnu raspravu.

Sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši ranije je bio direktor KOA, a njega je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio posle nezakonite deportacije šest državljana Turske.

Tači je potom Gašija imenovao za sekretara Predsedništva.

U medijima je bilo spekulacija da je Gaši, kao direktor KOA, u slučaju deportacije turskih državljana postupao po zahtevu Tačija, što su njih dvojica negirali tokom ispitivanja pred istražnom parlamentarnom komisijom Skupštine Kosova.

Krešnika Gašija je za direktora KOA postavio Haradinaj u novembru prošle godine posle vanrednih izbora i njegove ostavke na mesto premijera Kosova.

Haradinaj je istovremeno za generalnog inspektora KOA postavio pripadnika svoje stranke Burima Ramadanija, koji je do tog vremena obavljao funkciju zamenika ministra odbrane Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.