U trendu

Kancelarija za KiM: Bačena eksplozivna naprava na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM) danas je saopštila je da je na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena eksplozivna naprava.

Samo „pukom srećom“ u blizini se našao prolaznik i uspeo da ugasi požar koji je noćas zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata, navedeno je u saopštenju.

„Dok Aljbin Kurti Srbima ‘čestita’ Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima. Ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim ekstremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora“, navela je Kancelarija za KiM.

Ocenjeno je da su sve ekstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine Srpske pravoslavne crkve, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpeljivost prema svemu srpskom.

„Dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.