U trendu

Kancelarija za KiM: Uhapšena povratnica na Kosovo, obezbedili smo joj advokata

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je obezbedila advokata Mili Andjelković (44), koja je noćas uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih dokumenata za stan u Suvoj Reci, a o njenom hapšenju obavestila je sve „relevantni predstavnici medjunarodnih misija na Kosovu“.

Kosovska policija uhapsili je Andjelković zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta, još 1998. godine i ona je pod pratnjom policije sprovedena u stanicu u Suvoj Reci.

Andjelković je uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, inače bivši kolega njenog pokojnog oca.

Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju, saopštila je danas Kancelarija.

Kako se u saopštenju navodi, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

„Hapšenje Mile Andjelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka“, ocenila je Kancelarija.

U obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo je i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak, navodi se u saopštenju.

„Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Andjelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se prestane da progonom povratnika i dodala da očekuje reakciju Brisela i medjunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Andjelković bude puštena na slobodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.