U trendu

Kancelarija za KiM: Za oko mesec dana zajednička sednica Vlade i Srba sa Kosova i Metohije

Za oko mesec dana trebalo bi da bude održana zajednička sednica Vlade Srbije sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohiji na kojoj će biti predstavljen investicioni plan za opštine sa srpskom većinom i usaglašene mere podsticaja za investitore spremne za ulaganje u ta  područja, zaključeno je danas na sastanku direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića sa predstavnicima institucija Srbije i lokalnih samouprava na KiM.

U saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohije navodi se da je na sastanku konstatovano da je nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozitivna prekretnica i da je svima dala podsticaj za još snažniju borbu za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Do najavljene sednice Vlade sa predstavnicima Srba sa Kosova trebalo bi da budu izvršene i revizije već izradjenih infrastrukturnih i privrednih projekata.

Na sastanku, kojem su prisustvovali generalni sekretar i šef kabineta predsednika Srbije Nikola Selaković i Ivica Kojić, Djurić je kazao da predstoji veliki talas ulaganja  Srbije u južnu pokrajinu, te da se, u tom smislu, očekuje efikasnost i proaktivnost svih srpskih institucija na terenu.

„Nedavna predsednikova poseta u ekonomskom pogledu predstavlja generacijsku šansu za naše gradjane na Kosovu i Metohiji i sve njihove političke predstavnike koji žele da učine nešto dobro i vredno“, rekao je Djurić.

Selaković je u razgovoru poručio da je u pripremu i realizaciju projekata potrebno uključiti sve intelektualne i institucionalne kapacitete na terenu, posebno prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Neophodno je, kako je naveo, angažovati i sve lokalne kapacitete za pripremu tržišta za proizvode koji će proisteći iz predstojećeg investicionog ciklusa.

I predstavnici Srba sa Kosova i Metohije izneli su niz konkretnih predloga za poboljšanje privredne aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom i obećali da će u predstojećem periodu realizacija investicija iz centralne Srbije biti apsolutni prioritet srpskih lokalnih samouprava i institucija u pokrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.