U trendu

Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravosnažne presude.

Na raspravi o stanju u postupku, Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mesec, odloženo zbog promene u žalbenom veću. 

Predsedavajući sudija Teodor (Theodor) Meron sam je sebe, ranije, izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamenio ga je sudija Ivo Rosa. 

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promene, žalbeno veće počne ispočetka većanje o presudi, iako je taj postupak prethodno ušao u završnu fazu. 

Potvrdjujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Van Johansen (Vagn Johanssen) pozvao je branioce da svoj zahtev izlože u pisanom podnesku, uz podsećanje da je većanje sudija o presudi, po pravilima suda, poverljivo. 

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića  na 40 godina zarvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci, koji traže da on bude osudjen i za genocid u još šest bosanskih opština. Prvostepeno veće je Karadžića oslobodilo krivice po toj tački optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.