U trendu

Kazahstan: zatvorena birališta 500 demonstranata privedeno, ranjena tri policajca

MOSKVA, 9. juna 2019. (Beta-AP) –  Oko 500 demonstranata je uhapšeno i tri policajca su ranjena danas u Kazahstanu, gde su održani prvi predsednički izbori bez istorijskog autokrate Nursultana Nazarbajeva, koje je opozicija označila kao lažnu vežbu demokratije.

Policajci, od kojih su neki bili u opremi za razbijanje demonstracija rasturili su proteste u dva najveća grada, Nursultanu i Almatiju.

Zamenik ministra policije Marat Kozhajev potvrdio je da su tri policajca ranjena u sukobu sa demontrantima kao i da je oko 500 učesnika demonstracija privredeno. No, još nema izveštaja da li će protiv njih biti podignute optužnice.

Od gotovo 10 miliona birača na biralište je izašlo oko 77 odsto, saopštila je nacionalna izborna komisija, a preliminarni rezultati se očekuju u ponedeljak rano ujutru.

Nekoliko protesta protiv vlasti organizovano je tokom predizborne kampanje, ali su vlasti intenzivirale kampanju represije protiv medija i protivnika vlasti. Najveći protivnik je bivši bankar u egzilu Muhtar Abliazov koji je pozvao na proteste širom zemlje na dan glasanja.

Demonstranti su pozivali na bojkot izbora koji su, po njima, potez za ozvaničavanje vlasti političara lojalnih doskorašnjem dugodišnjem predsedniku Nursultanu Nazarbajevu, koji je podneo ostavku u martu.

Odsustvo Nazarbajeva ne znači da će ishod izbora biti neizvestan, jer se očekuje da će njegov imenovani naslednik, vršilac dužnosti predsednika Kasim-Žomart Tokajev pobediti pošto je dobio podršku vladajuće stranke i bivšeg predsednika.

Tokajev (66) se suočio sa šest protivnika ali nijedan od njih nije poznat široj javnosti i ne mogu se smatrati pravim protivnicima.

Kazahstan, jedna od najprosperitenijih bivših sovjetskih republika smeštena je izmedju Rusije i Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar