U trendu

Kfor vežba da NE zaštiti Srbe (video)

Misija Kfora najavila je vežbe i premeštanje trupa u različitim delovima Kosova i Metohije, u sklopu „uobičajenih proba raspoređivanja i procedura“. Efekat njihovog delovanja se nigde ne vidi, osim u zastrašivanju Srba, kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Srbije.

ENGLISH/ ALBANIAN / SERBIANKFOR continues exercising to be ready and guarantee safety and security to all people in Kosovo.In the next days there will be some movements of KFOR troops in different parts of Kosovo.It is just a normal rehearsal of deployment and procedures.The situation remains under control with no sign of possible threats.KFOR-i vazhdon të stërvitet për të qenë i gatshëm dhe të garantojë siguri për të gjithë njerëzit në Kosovë.Në ditët e ardhshme do të ketë disa lëvizje të trupave të KFOR-it në pjesë të ndryshme të Kosovës.Kjo është vetëm një stërvitje normale e zbarkimit dhe procedurave.Situata mbetet nën kontroll, pa asnjë shenjë kërcënimi të mundshëm.KFOR nastavlja sa vežbama da bude spreman i garantuje bezbednost i sigurnost svim ljudima na Kosovu.U narednim danima će biti nekih pokreta trupa KFOR-a u različitim delovima Kosova.To je samo uobičajena proba raspoređivanja i procedura.Situacija je i dalje pod kontrolom bez znakova mogućih pretnji.

Gepostet von Kosovo Force – KFOR am Mittwoch, 28. August 2019

Na zvaničnom nalogu na Fejsbuku Kfor je najavio da nastavlja sa vežbama, kako bi bio spreman i kako bi garantovao bezbednost i sigurnost svim ljudima na Kosovu. Gostujući u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da misija koja je uspostavljena Rezolucijom 1244 nije dala rezultate, nego je bila vrlo često u pogrešnoj funkciji.

„Samo da podsetim da je 1999. godine pedeset hiljada dobro obučenih mirovnjaka došlo na KiM, a da su za to vreme bande i Albanci proterali oko 250.000 Srba i nealbanaca i popalili im kuće, manastire i devastirali sve što su mogli. Sledeće što su tolerisali bio je novi pogrom 2004. godine. Za sve to vreme nije bilo ni jedne ozbiljnije akcije Kfora da to spreči“, rekao je naš sagovornik.

On kaže da ga ne zanima da li su ti pripadnici iz nemačkog, britanskog, američkog ili italijanskog kontigenta, kada svi dobro znamo da su oni na prostor Kosmeta došli pod mandatom Ujedinjenih nacija.

„Zbog svega toga, postavlja se pitanje — da li uopšte ima svrhe slati takve misije bilo gde u svetu. Na našem primeru smo videli da ona nije vršila misiju zbog koje je poslata, već su se pretvorili u svoju suprotnost i tolerišu nešto protiv čega su bili u startu“, naglasio je Odalović.

On podseća da se preko tri hiljade Srba vodi kao nestalo od 1999. godine, a mnogi zločini protiv Srba su ostali nerazjašnjeni i nekažnjeni. Dodaje i da ne možemo da se otmemo utisku da oni, zapravo, nisu došli da ispune svoj cilj — zato što su dozvolili naoružavanje kosovskih policajaca i trgovinu ljudskim organima.

„Kfor se sa 50.000 smanjio na 3.000, prosto se istopio, i sada čujemo kako vežbaju, a efekat njihovog delovanja se nigde ne vidi, sem da zastraše Srbe. Često se pitam — koji je cilj tih vežbi i ko je njihov zamišljeni neprijatelj i iz kog pravca stiže. Do sada nisam dobio adekvatan odgovor“, kaže naš sagovornik.

Veljko Odalović tvrdi da Kfor u ovom trenutku nema ni mandat, ni spremnost, ni komandante, koji bi u bilo kojoj situaciji koja je bezbednosno visoko rizična imali snage i hrabrosti da donesu bilo kakvu odluku.

(Nataša Milosavljević, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.