U trendu

Kijev kritikuje Srbiju: Poslanici krše ukrajinski zakon i pravo

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je danas posetu grupe srpskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posetu grupe srpskih parlamentaraca okupiranom Krimu“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Marijana Beca na brifingu u Kijevu, prenosi „Sputnjik“.

Navodi se da je ona istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo. Prema njenim rečima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju“, dodala je Beca.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič danas je osudio posetu delegacije Srpske narodne partije „privremeno okupiranom Krimu“, gde su, kako se navodi, učestvovali u tzv. svečanostima povodom „pripajanja Krima Rusiji“, i tom prilikom se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanja Krima kao dela teritorije Rusije.

U otvorenom pismu ambasadora medijima, se navodi da su oni tada pozivali na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima, što je, kako je istakao, otvoreno kršenje zakonodavstva te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar