Kina čestita na pobedi čoveku koji ju je nazvao predatorom

Kina je danas čestitala Žairu Bolsonaru izbor za novog predsednika Brazila, nakon što je desničarski političar pobedio na glasanju koje je označilo dramatično skretanje od levice ka desnici u četvrtoj po veličini demokratskoj državi sveta, prenosi Rojters.

Navodi se da je čestitku Bolsonaru u ime kineskih vlasti na redovnom brifingu za medije uputio portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Rojters podseća da je pred kraj izborne kampanje Bolsonaro Kinu, koja je najveći trgovinski partner Brazila, nazivao predatorom koji nastoji da dominira ključnim sektorima brazilske privrede.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je noćas novoizabranog predsednika Brazila Bolsonara kako bi mu čestitao na izbornoj pobedi, objavila je Bela kuća i navela da su njih dvojica izrazila snažnu posvećenost zajedničkom radu.

Navodi se da su se Tramp i Bolsonaro, kojeg su mediji uoči jučerašnjih izbora nazivali „brazilskim Trampom“, složili da „rade rame uz rame kako bi poboljšali živote ljudi u SAD i Brazilu“.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila je da su se dvojica predsednika takođe složila da rade zajedno „kao regionalni lideri Amerika (Severne i Južne)“, preneo je Tanjug.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.