U trendu

Kineski diplomata: U Kini je Srbija hit

Saradnja Srbije i Kine je na najvišem nivou, kaže Sju Hong, savetnik za kulturu Ambasade Kine u Srbiji, dodajući da je za njegove kolege diplomate Beograd jedna od najpoželjinih destinacija.

„Privredna saradnja je rekordna, a prepoznjajući iskreno prijateljstvo, ovde zidamo najveći kineski kulturni centar u Evropi“, rekao je Sju za „Novosti“.

List navodi da je Sju Hong, koji je od 1987. godine prisutan na Balkanu, favorit za to da bude prvi direktor kineskog kulturnog centra.

„Ne mogu da potvrdim da li ću biti direktor, jer u mojoj zemlji vlada veliko interesovanje za Srbiju. Moje kolege iz Pekinga se interesuju. Iskreno, ja bih voleo da ostanem ovde“, kaže on.

Govoreći o planovima za kulturni centar, on kaže da se spremaju veoma bogati programi za učenike, studente, građane i turiste i da će uslovi biti odlični.

Takođe, kako dodaje, u pripremi su tečajevi iz kineskog jezika, kulinarstva, radicionalnog slikanja, folklora…

Prema njegovim rečima, objekat će se prostirati na 6.000 kvadrata, imaće osam spratova iznad zemlje i dva ispod, a biće otvoren krajem sledeće godine.

„Prema meni dostupnim građevinskim planovima, predviđeni su teatar sala, bioskopska dvorana, biblioteka, čitaonica, nekoliko učionica, izložbene galerije, kao i kutak za turiste“, naveo je on.

Kao diplomata, Sju Hong je u tri navrata službovao u Beogradu, a treći mandat je započeo 2011. Tečno govori srpski, a dobio je i nadimak „Miki“.

„Srbi su divan, topao narod. Ovde se osećam kao kod kuće. Svi su veoma ljubazni. Narod koji zna da se obraduje, ugosti i koji državljane Kine vidi kao iskrene prijatelje“, rekao je kineski diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.