najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kirbi: Nisam rušio vlast u Srbiji

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je danas da je imao dobru saradnju sa Vladom Srbije i da mu nije jasno kako su nastale glasine da želi da “zbaci” ovu ili neku potencijalno drugu vlast u Srbiji.

Kirbi je za B92 kazao da SAD vole da saradjuju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da smatraju Srbiju važnom državom i da moraju da imaju dobre odnose sa bilo kojim vlastima u Srbiji.

“Ne znam zbog čega bilo ko misli da želim da zbacim ovu ili bilo koju potencijalnu vladu (u Srbiji)”, rekao je američki ambasador na pitanje zašto su ga pojedini mediji dovodili u vezu s željom da se oslabi Vučićeva vlada.

Kirbi je dodao da reči da Srbija mora pažljivo da bira svoje saveznike nisu bile upozorenje vladi da su joj evrointegracije jedini put, ali da čvrsto veruje da je to jedina razumna alternativa za Beograd.

Prema njegovim rečima, Srbija ne mora da bude članica NATO kako bi bila i članica EU, jer su to dve odvojene organizacije a i postoje evropske države koje su članice Unije, ali ne i NATO-a.

Kirbi je, medjutim, kazao da Srbija može mnogo da doprinese očuvanju mira u svetu i da to može da uradi kroz misije EU ili kroz neku saradnju sa NATO.

Američki ambasador je naveo i da nije želeo da kaže da je srpski narod šizofren zbog pojedinih stavova, ali da postoji raskorak izmedju odluka razuma i srca, kao i kod svih drugih ljudi.

“Vidim Srbiju kao evropsku naciju…s vremena na vreme vidim da neki rade stvari koje vuku u drugom pravcu…Neki ljudi sanjaju da postoji alternativa, ali je ja ne vidim za Srbiju bez EU”, rekao je Kirbi.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    „Vidim Srbiju kao evropsku naciju” – mi i jesmo jedna od najstarijih evropskih naroda i bez vašeg priznanja, a ovako nastrana Evropa ne bi trebalo da nam bude opcija niti uzor.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike