U trendu

Klačar: Protesti ukazali na nezadovoljstvo mladih političkim sistemom

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar izjavio je danas da su protesti „Protiv diktature“ pokazali da su mladi nezadovoljni političkim sistemom u Srbiji i strankama, i da ne veruju većini političara.

„To je najvažnija poruka koju bi trebalo da na pravi način iščitaju i vlast i opozicija, jer je ona mnogo veća i snažnija od zahteva koje su oni (demonstranti) izneli“, rekao je Klačar agenciji Beta.

On je ocenio da je problem s protestima to što nisu uspeli da zadrže obim s početka okupljanja, što je, kako smatra, najverovatnije posledica toga što nije bilo inicijalnog odbora u organizaciji, kao i toga što su protesti organizovani posle izbora, kada je pažnja javnosti za tu vrstu problema bila u opadanju.

Upitan da li će politički akteri učiniti nešto kao odgovor na nezadovoljstvo koje gradjani iskazuju na protestima, Klačar je kazao da u to „iskreno ne veruje“, i da je glavna poruka protesta – da su gradjani nezadovoljni, pala u drugi plan zbog zahteva koje su učesnici izneli.

Klačar je rekao da se većina domaćih političara preorijentisala na zahteve demonstranata koji su bili preširoki, a u drugi plan je palo nezadovoljstvo političkim sistemom.

„Sada već imamo problem brojnosti na protestima i većina političara se neće duboko baviti suštinom protesta. Verujem da većina njih priželjkuje da se oni završe i da se kroz nekoliko meseci vrate izbornoj kampanji, jer nas očekuju izbori u Beogradu“, rekao je Klačar.

Upitan da li protesti „Protiv diktature“ i protesti zbog rušenja u Savamali mogu da imaju uticaj na beogradske izbore, on je rekao da mogu, ali da je pitanje šta će opozicija učiniti s tom energijom i da li će uračunati zahteve demonstranta.

„Opozicioni kandidati su bolje stojali u Beogradu nego u nekim drugim sredinama. Ako to povežemo s činjenicom da su postojali protesti koji su bili obimni za jednu mladu generaciju i da Inicijativa ‘Ne(da)vimo Beograd’ već u kontinuitetu može da napravi velike proteste, to ne može a da ne utiče na izbore“, rekao je Klačar.

Protesti „Protiv diktature“ održavaju se svakodnevno od 3. aprila. Protesti su pokrenuti preko Fejsbuka zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima i pobedom premijera Aleksandra Vučića u predsedničkoj trci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.