U trendu

Kliping: Kandidati ravnopravni na RTS1 i N1, privatne TV ubedljivo za Vučića

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić ima veći prostor na sedam TV stanica od svih ostalih kandidata za predsendika Srbije, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu medija Kliping.

Analizom su obuhvaćene glavne informativne emisije na kanalima RTS1, TV Pink, TV B92, TV Prva, TV Happy, RTV1 i TV N1 od 2. do 12. marta, odnosno od raspisivanja izbora do roka za predaju kandidatura, saopštila je ta agencija.

Medijski prilozi o aktivnostima premijera Vučića nisu uračunati u njegovu predizbornu kampanju, već su isključivo analizirani prilozi u kojima se Vučić direktno obraćao povodom predstojećih izbora.

Ilija Vučević iz Klipinga rekao je da početak kampanje za predsedničke izbore karakterišu velike suprotnosti u izveštavanju elektronskih medija.

On je rekao da najravnopravniji tretman predsednički kandidati imaju na TV N1, gde Aleksandar Vučić ima blagu prednost u odnosu na Sašu Jankovića, a vreme posvećeno predsedničkim kandidatima relativno korektno je bilo rasporedjeno i u programima javnih servisa, odnosno na RTS1 i RTV1.

Vučević je kazao da su privatne TV stanice, a naročito TV Prva (67,58 odsto) i TV Pink (čak 89,46 odsto), znatno veći prostor dale kandidatu vladajuće koalicije, dok se opozicioni kandidati u pozitivnom kontekstu pojavljuju u zanemarljivoj meri.

Prema analizi, od ukupno 30.676 sekundi posvećenih predizbornim aktivnostima kandidata na sedam TV stanica, Aleksandru Vučiću je pripalo 58,45 odsto, a za njim slede Vuk Jeremić (6,99 odsto) i Saša Janković (6,75 odsto).

Analiza je pokazala da je zajedničko za sve TV stanice da je kandidat vladajuće koalicije u većoj ili manjoj meri imao najviše prostora, a da vreme posvećeno ostalim kandidatima varira.

Vuk Jeremić je drugoplasiran na RTV1, dok je na TV N1 na drugoj poziciji Saša Janković. Na TV Pink je drugoplasiran Vojislav Šešelj sa 3,25 odsto, dok opozicioni kandidati imaju čak ispod jedan odsto ukupne minutaže (Janković 0,91 odsto, Radulović 0,7 odsto, Obradović 0,6 odsto).

Od opozicionih kandidata, Saša Radulović je u privatnim medijima zastupljen u minimalnom procentu, pošto je veoma malo vremena dobio i na TV Prva (1,7 odsto) i TV Hepi (0,89 odsto).

„U informativnim emisijama zabeležen je i znatan broj negativnih priloga za predsedničke kandidate, pa je tako o Saši Jankoviću emitovano čak 460, za Vuka Jeremića 395 sekundi, dok je o Aleksandru Vučiću zabeleženo 112 sekundi kritičkih priloga“, rekao je Vučević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.