U trendu

Klub Vasa Stajić: Vučić u Vašingtonu priznao Kosovo, to je dobra vest

Vojvodjanski kulturni klub „Vasa Stajić“ saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisom na vašingtonski sporazum „nedvosmisleno priznao nezavisnu državu Kosovo“ i da to „predstavlja dobru vest i signal da je vreme da se Srbija okrene rešavanju brojnih unutrašnjih problema“.

Kao unutrašnje probleme VKK Vasa Stajić navodi „nedostatak vladavine prava, korupciju vasionskih razmera, gušenje slobode medija i izražavanja, ali i centralističko uređenje države i dugogodišnje ignorisanje rešavanja statusa Autonomne pokrajine Vojvodine“.

Ova organizacija ističe da je bez rešavanja statusa Vojvodine nemoguća demokratizacija i modernizacija Srbije.

„Iako je jasno da je vašingtonski sporazum deo Trampove predizborne kampanje, iako nije u potpunosti belodano kakav će odnos prema njemu graditi eventualno nova američka administracije – činjenica je da on može da donese vrlo pozitivne pomake za ceo naš region“, navedeno je u saopštenju VKK „Vasa Stajić“.

Ova organizacija navodi da će izgradnja putne i železničke infrastrukture predvidjena sporazumom „ukoliko bude realizovana“ značajno olakšati život i poslovanje za stanovnike Srbije, Kosova, pa i Albanije, što može delovati „okrepljujuće“ na političke odnose Srba i Albanaca.

„Veoma je važno i to što sporazum predvidja i veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u regionu, što može da bude kontrateža snažnim političkim i ekonomskim uticajima sa istoka“, navedeno je u saopštenju.

VKK „Vasa Stajić“ izražava nadu da će „veće prisustvo SAD-a imati i pozitivne posledice na unutrašnje političke prilike u zemlji, odnosno na njenu demokratizaciju i zaustavljanje autokratskih procesa u zemlji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.