U trendu

Knaus: Razmena teritorija Kosova i Srbije donosi sukobe

Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus ocenio je da je rasprava o menjanju granice izmedju Kosova i Srbije opasna i da bi mogla da podstakne sukobe na Balkanu.

„Ideja da je najbolje rešenje problema s manjinama uklanjanje manjina promenom granica uvek je bila opasna. Ova metoda stvara nove sukobe na Balkanu i vraća nas u 1980-te godine, kada su umesto rasprava o reformama intelektualci i političari bivše Jugoslavije razgovarali o granicama i etničkim pitanjima. Svi znamo kako se to završilo“, rekao je Knaus, prenosi danas Nezavisna balkanska novinska agencija Ibna.

Knaus je rekao da predsednik Kosova nema mandat od parlamenta Kosova da raspravlja o teritorijalnoj razmeni, a ocenio je i da promene granica ne služe interesima Srba koji žive u delovima Kosova i žele ujedinjenje s Srbijom.

„Sudbina Srba na Kosovu i Albanaca koji žive u Srbiji ne treba da zavisi od njihovih vlada“, rekao je Knaus.

On je takodje komentarisao činjenicu da je američka administracija promenila stav o tom pitanju, i rekao da administracija predsednika Donalda Trampa nije toliko zainteresovana za Balkan.

Kada je reč o Rusiji Knaus je rekao da Moskva želi da spreči integraciju Balkana u EU.

„Rusija želi da ima presedan i da ga koristi za svoje okupirane teritorije Krim i Kavkaz, ali ključ za ovo nije u Vašingtonu ili Moskvi, već u EU, rekao je Knaus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.