U trendu

Knjiga zamenika šefa misije o ulozi OEBS-a na Kosovu

Francuski diplomata i nekadašnji ambasador u Beogradu Gabrijel Keler (Gabriel Keller) koji je bio glavni zamenik šefa misije Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) na Kosovu, objavio je knjigu u kojoj prenosi niz činjenica ali i svoje ocene i utiske o radu Misije OEBS, postupcima pojedinaca i lokalnih i medjunarodnih institucija pre više od 20 godina koji su završeni neuspehom misije OEBS i NATO bombardovanjem SR Jugoslavije.

U knjizi „Vers la guerre au Kosovo – Octobre 1998 – Mai 1999“ (u slobodnom prevodu – ‘Kosovo ka ratu – oktobar 1998. – maj 1999.’), Keler obuhvata dešavanja od konferencije u Rambujeu, formiranje Misije, ključne dogadjaje na Kosovu, aferu Račak, i ostala dogadjanja na Kosovu i oko Kosova.

„Ovo je priča o mom iskustvu u okviru jedne medjunarodne misije čiji je zvanični i proklamovani cilj bio da sačuva šanse za mir, ali čiji svi učesnici nisu imali iste motive. Taj period, koji se završio bombardovanjem Jugoslavije, bio je potom predmet mnogih komentara i publikacija koji su mi se često činili netačni ili previše pristrasni“, izjavio je za agenciju Beta ambasador Keler.

Keler ističe da je „20 godina posle tih dešavanja, želeo da prenese direktno svedočenje o tom bolnom trenutku istorije. Da li su se strasti umirile? Ne znam. Ali, da bi mlade generacije mogle same da formiraju svoje mišljenje o prošlosti, potrebno im je predočiti integralno sve činjenice, znajući unapred da će one povrediti neke osobe“, istakao je ambasador Keler u izjavi za Betu.

„Bez pretenzije da dajem kompletnu sliku, želeo sam da doprinesem razumevanju jednog istorijskog trenutka, koje je, po meni, mogao da se završi manje tragično“, naglašava autor.

Francuska izdavačka kuća „Fov edisijon“ (Fauves editions) predstavila je Kelerovu knjigu na sajtu navodeći da je to dokument u kojem „jedan od glavnih vodja verifikacione misije OEBS-a opisuje poslednje mesece koji su prethodili sukobu, bez okolišanja govori o ulozi koju su imali njegovi glavni akteri i to sa akcentom na unutrašnjem funkcionisanju tadašnje multilateralne diplomatije“.

Ambasador Gabrijel Keler je tokom karijere bio otpravnik poslova (1995-96) i ambasador u Beogradu od 2000. do 2003 godine. Rodjen je 1947. godine, završio je istoriju i prestižnu francusku Školu administracije (Ecole nationale d’administration – ENA).

U Kelerovoj biografiji na sajtu Vikipedija na engleskom jeziku navodi se da je tokom mandata na Kosovu okrivio šefa misije OEBS-a Vilijama Vokera (William Walker) za „sistematsku podršku Oslobodilačkoj vojsci Kosova“ i da je Voker pripremao intervenciju NATO-a, umesto da poštuje propise misije o obezbedjivanju povoljnih uslova za mirovne pregovore.

Keler je, kako dodaje Vikipedija, osudio „brutalnost OVK kao i njeno kršenje prekida vatre“.

U martu 1999. godine je bio protiv povlačenja misije OEBS-a sa Kosova, znajući da će to dovesti do bombardovanja SR Jugoslavije.

Bombardovanje je počelo 24. marta.

„Fov edisijon“ navodi da kao izdavačka kuća ima za cilj da čitaocima pruži „most izmedju informacije i znanja“.

Knjiga ambasadora Gabrijela Kelera to čitaocima i pruža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar