U trendu

Koalicija NADA predstavila program za izbore u Beogradu

Koalicija NADA predstavila je danas program za predstojeće izbore u Beogradu kojim je najavila borbu protiv „urbanističke mafije“, formiranje „koridora kulture“, unapredjenje gradskog saobraćaja i nastojanje da glavni grad bude čist i decentralizovan.

Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) i bivši gradonačelnik Beograda Vojislav Mihailović, koji će biti nosilac izborne liste u glavnom gradu, kazao je da drugi političari vlast u Beogradu i njegov budžet posmatraju kao stranački plen, šta je dovelo da „ogromne korupcije i urbanističkog haosa“.

Mihailović je kazao da je porazno što se Beograd juče nalazio medju pet najzagadjenih gradova sveta i istakao da po tom pitanju nema kompromisa i odlaganja.

„Lekari kažu da se prosečni životni vek u Beogradu smanjio zbog zagadjenja“, istakao je on.

On je naveo da su Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu i deponija u Vinči najveći zagadjivači Beograda i predložio zabranu upotrebe dizel motora.

Dodao je TENT proizvodi 50 odsto stuje u Srbiji, ali da treba razmišljati o alternativnim izvorima energije poput nuklearnih elektrana i predložio učešće Srbije u radu takve elektrane u Bugarskoj.

„Prestonica nije samo glavni grad, već je to grad u kojem je stolovao kralj. Ako gradjani tako odluče, opet će biti kralj u našoj prestonici“, naglasio je on.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, koji je najavio kandidaturu za predsednika Srbije ispred koalicije NADA, kazao je da očekuje da NADA u Beogradu bude više nego relevantan faktor, za šta ima i jasan program i mlad i energičan tim.

„Bitno je da NADA ostvari najbolji mogući rezultat da možemo da utičemo na političke procese u gradu. Beograd je bitan i zbog svih drugih izbora jer je najveći rezervoar glasova“, dodao je on.

Potpredsednik DSS Predrag Arsenić izjavio je da će se NADA zalagati za realizaciju „koridora kulture“ koji predstavlja otvaranje novih kulturnih ustanova u Beogradu i rekonstrukciju nekih starih.

On je kazao da je potrebno izgraditi zgradu opere i muzej primenjenih umetnosti na beogradskom ušću, kao i rekonstruisati gradsku biblioteku uništenu za vreme Aprilskog rata 1941. i otvoriti muzej sećanja.

Arsenić je ocenio da je stanje u kulturi osnova za svaki narod i naveo da Beograd danas ima 40 pozorišta, isti broj kao kada je imao 200.000 stanovnika.

Potpredsednik POKS Vladimir Djordjević izjavio je da se „pluća grada“ – drva seku svakog dana na Kalemegdanu, u Pionirskom gradu i da „tom ludilu nema kraja“.

„Planiraju se neke gondole, planira se sivilo grada. Videli ste kako izgleda Trg Republike, sve je sivo“, istakao je on.

On je naglasio da će koalicija NADA unaprediti gradski saobraćaj, otvoriti žutu traku i za putnička vozila sa tri i više putnika i izgraditi nadzemne garaže i biciklističke mostove.

Djordjević je kazao da je gradski prevoz neefikasan i da stanovnici Beograda auto-putem brže stignu do Kragujevca nego autobusom od Rakovice do Zemuna te je najavio da će gradski prevoz biti besplatan za djake, studente i penzionere.

„Nećemo da obećavamo kule i gradove kao (zamenik gradonačelnika Beograda Goran) Vesić koji je došao iz ne znam kog grada, kao da u Beogradu nema Beogradjana“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.