U trendu

Koalicija NADA protiv deklaracije o Ukrajini koju je u Tirani potpisala i Srbija

 Koalicija NADA osudila je danas potpisivanje deklaracije o neopravdanosti vojne intervencije Rusije u Ukrajini koju su prihvatili zvaničnici Srbije na sastanku u Tirani sa Hrvatskom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Lideri koalicije NADA koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović u saopštenju su naveli da Srbija treba da sačuva neutralnu poziciju a nova vlada da donosi nove odluke, a ne vlada u tehničkom mandatu.

Lider DSS-a Miloš Jovanović je naveo da Srbija ne treba da se svrstava na bilo čiju stranu u konfliktu Rusije i Ukrajine.

„Smatramo da Srbija treba da sačuva svoju neutralnu poziciju, kako političku, tako i vojnu“, izjavio je Jovanović.

Mihailović (POKS) rekao je da je „jasno da građani Srbije ne podržavaju politiku Vlade Srbije koja više nema ni legitimitet da odlučuje o tako važnim pitanjima“.

„Pozivamo Vladu Srbije da odluke o važnim temama prepusti novoj vladi koju će izabrati nova većina u skupštini“, izjavio je Mihailović.

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale „nezakonitom i neopravdanom agresijom“ te izrazile predanost „suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu“ Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), prenela je juče Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.