U trendu

Koalicija za decentralizaciju: Na vanredne izbore u Srbiji za pet godina potrošeno 5,4 milijarde

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je danas da je na izbore u Srbiji na nivou države u prethodnih pet godina izdvojeno oko devet milijardi dinara.

Kako se navodi, više od 60 odsto od toga (5,4 milijarde) bilo je za vanredne izbore.

Direktorka koalicije Milena Velojić rekla je da održavanje izbora ide u korist svim političkim partijama jer su izbori, kako je navela „veliki biznis za partije“.

„Za novac koji je potrošen za vanredne izbore, odnosno te 5,4 milijarde dinara, mogli smo da izgradimo 18 vrtića, 12 škola i isplatimo više od 117.000 prosečnih plata. Takodje, izbori su za najveći broj gradjana jedino učešće u politici, a česti izborni ciklusi bez realne potrebe, pokazuju nam da se to učešće iz godine u godinu smanjuje“, ukazala je Velojić.

Kako se navodi u saopštenju, nalazi Koalicije su pokazali da svaki izbori usporavaju proces reformi, jer u godinama kada se održavaju, Skupština Srbije radi dar 30 odsto manje nego u neizbornim godinama.

U izbornim godinama 70 odsto zakona donosilo se po hitnom postupku, a u neizbornim 45 odsto.

U saopštenju se dodaje da je za iznos budžetskih sredstava opredeljenih za vanredne izbore u poslednjih pet godina, Skupština Srbije mogla da radi skoro dve godine.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji je održano 10 predsedničkih i jedanaest parlamentarnih izbora od kojih je osam bilo vanrednih.

Nacionalnu koaliciju za decentralizaciju čini 15 organizacija iz 11 gradova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar