U trendu

Kocijančić: Važno usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić ocenila je danas da je važno da se što pre usvoji Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, što je i Ustavna obaveza Srbije.

Kocijančić je rekla i da mora da postoji bliska saradnja sa republičkom Vladom kada je reč o sprovodjenju zakona na nižim nivoima vlasti i njihovom finansiranju.

„EK prepoznaje da je Srbija poboljšala javne konsultacije o pitanjima koja su u vezi sa pridruživanjem EU. Ipak, niži nivoi vlasti bi trebalo da budu više uključeni u konsultacije o novom zakonodavstvu koje ima lokalni uticaj na njih“, navela je Kocijančić za RTV.

Prema njenim rečima, nivo decentralizacije koji će biti primenjen je suverena stvar zemlje kandidata za članstvo.

„Efikasno sprovodjenje politika i usluga prema gradjanima može biti sprovedeno samo uz snažnu posvećenost i slaganje nadležnosti sa resursima na nižim nivoima vlasti“, dodala je ona.

Zakon o finansiranju Vojvodine predvidjen je Ustavom Srbije, a krajnji rok za donošenje tog zakonskog akta istekao je krajem 2008. godine.

Predlog Zakona o finansiranju Vojvodine nikada se nije našao na dnevnom redu iako su ga najavljivali resorni ministari u nekoliko mandata, a svoje pravo predlaganja zakonskih rešenja nije iskoristila ni Skupština Vojvodine iako se u toj instituciji više puta vodila žustra rasprava na tu temu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.