Koha ditore: Nastavljaju se neslaganja unutar vladajuće koalicije na Kosovu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je kao „sramotne“ i „servilne“ izjave predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u SAD kojim je izjednačio stav Haradinaja prema Srbiji sa stavom prema SAD i EU.

Dnevnik Koha ditore ocenjuje danas da se nastavljaju neslaganja i sukobi unutar vladajuće koalicije.

Haradinaj je, kako prenosi dnevnik, ocenio da je neprihvatljiv takav odnos Veseljija, jer je „sramotno da jedan rukovodilac Kosova (Veselji) pravi takvu asimetriju“, odnosno da „bilo koga na Kosovu optužuje da se prema SAD ponaša kao prema Srbiji“.

Haradinaj je negirao da je njegov pristup SAD isti kao i za Srbiju.

„Amerika je moja porodica. Ali u porodici ponekad ima neslaganja. I to sam objasnio Kadriju Veseliju i Hašimu Tačiju i drugima. Vi niste dobri za Ameriku ako ne zaštitite svoje interese“, rekao je Haradinaj.

Prema njemu Vašington bi trebalo da čuje čistu poruku sa Kosova – „Ne mogu im dati teritoriju“.

„Teritorija moje zemlje nije za pogadjanje. Ne mogu dati Zajednicu Dodikovog tipa, da Rusija ulazi i pravi problem“, rekao je Haradinaj.

Prema njemu slobodna trgovina može da se uspostavi u zamenu nakon priznavanja.

U intervjuu za Glas Amerike u Vašingtonu, gde je u poseti, Veselji je rekao da postoje razlike izmedju njega i Haradinaja kada su u pitanju takse i dijalog sa Srbijom.

„Tu ima pragmatizam i ja branim moj interes, ne dozvoljavajući nikada da se komunikacija sa Srbijom, način na koji se komunicira sa njom, prenese i na SAD i EU. Tu je razlika izmedju mene i premijera Haradinaja, koji treba da napravi razliku“, kazao je Veselji ističući da je za taksu od 100 odsto za Srbiju, ali da u odnosu sa SAD i EU Kosova treba da bude pragmatično.

„Dugoročno gledano, moramo biti mudri i nemamo načina da bez SAD-a i Evropske unije, budemo uspešni u našem cilju. Moramo pronaći momentum i način na koji se jezik prema Srbija razlikuje od jezika koji koristimo prema Evropskoj uniji i SAD. Zato sam rekao da za Srbiju postavljamo tarifu od 100 odsto, ali sa Evropskom unijom i SAD-om treba da pokazujemo da smo tolerantni“, rekao je Veselji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.