U trendu

Kokanović: Ekolozi od sutra veče kampuju ispred Predsedništva Srbije

latko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ potvrdio je danas da će ekolozi od sutra veče radikalizovati svoj protest tako što će organizovati kampovanje ispred Predsedništva Srbije.

Kokanović je agenciji Beta kazao da će Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u saradnji s inicijativom Kreni-promeni Sava Manojlovića organizovati celodnevne proteste sve dok se ne usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije minerala koji sadrže litijum i bor.

„Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama radi kao i ranije. Otkupili su još jednu kuću i šest parcela. Prošle nedelje su nastavili i sa otvaranjem novih bušotina bez ikakvih dokumenata, ali su se pozvali na izvesnu Jelenu Kojičić iz kabineta predsednika. U selu su i dalje prisutni njihovi radnici i obezbedjenje. Vlast ništa ne preduzima da se prekinu aktivnosti Rio Tinta“, rekao je Kokanović.

Po njegovim rečima, ako vlast zaista želi da zabrani rad Rio Tinta u Srbiji, može da donese zakon u roku od 24 časa.

„Medjutim, ovo što se poslednjih dana dešava u Gornjim Nedeljicama ukazuje da ipak postoji dogovor izmedju vlasti i Rio Tinta da se nastavi s projektom ‘Jadar’. Ako hoćemo da sačuvamo prirodu i životnu sredinu, mi to moramo da sprečimo“, zaključio je Zlatko Kokanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar