U trendu

Kolbanovski: Tri koraka Rusije u sprečavanju medjunarodnog priznanja Kosova

Poslednje političke izjave iz Beograda govore da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji predsednik Aleksandar Vučić usmeriti napore na medjunarodno priznanje Kosova, a Rusija bi to mogla da spreči preduzimanjem tri koraka, ocenio je ruski analitičar Viktor Kolbanovski.

U tekstu koji objavljuje ruski portal Regnum, Koblanovski navodi da je predsedniku SAD Donaldu Trampu neophodan spoljnopolitički uspeh oko Kosova za predstojeću predsedničku kampanju.

„Za Rusiju takav razvoj dogadjaja može da ima za posledicu još jedno širenje NATO na Balkanu. U Alijansu će nakon Kosova biti uvučeni i Srbija, a zatim i BiH“, ocenjuje Kolbanovski.

Kolbanovski smatra da zbog toga Rusija treba da započne aktivnu saradnju sa srpskom opozicijom, da „demontira monopolski politički uticaj“ Vučića na rusko rukovodstvo i kao treće – da je neophodna spoljnopilitička pozicija Rusije koja će obezbediti „status kvo“ na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN odnosno „neće dozvoliti bilo kakve sporazume donete na brzinu“. 

On ocenjuje da će saradnjom sa srpskom opozicijom Moskva rešiti najmanje dva zadatka – povećati simpatije u Srbiji prema Rusiji i preduzeti efikasne mere da se blokira „predaja Kosova koja je u pripremi“. 

„Sam Vučić, koji se oslanja na proruski elektorat odlično razume da razvoj saradnje srpske opozicije sa Moskvom predstavlja fatalnu pretnju njegovoj sopstvenoj autoritarnoj vlasti i ozbiljno stoji na putu priznanja Kosova“, ocenjuje Kolbanovski, dodajući da će srpske vlasti oštro opstruirati sve kontakte opozicije sa Moskvom.

Kada je reč o spoljnopolitičkoj poziciji Rusije, održavanju “ statusa kvo“ za Kosovo i nedopuštanju usvajanja sporazuma Beograda i Kosova u žurbi, Kolbanovski navodi primer „monopolskog političkog uticaja crnogorskog diktatora (Mila) Djukanovića“.

Kako navodi u tekstu, skoro 15 godina Djukanović i njegov bivši ambasador u Moskvi, a zatim i ministar spoljnih poslova Milan Roćen su „lagali, bili licemerni i bez savesti koristili tradicionalnu ljubav Crnogoraca prema Rusiji kako bi ojačali sopstvenu diktaturu“.

„Prvi Djukanovićev cilj bio je da iskoristi Moskvu kako bi obezbedio izlazak Crne Gore iz sastava savezne države. Kada je postala nezavisna, odmah je aktivno krenula u NATO. Sadašnje ponašanje Vučića u mnogome kopira ponašanje dugogodišnjeg političkog partnera Djukanovića, samo je umesto NATO, Vučiću sada neophodno da uz saglasnost Moskve najpre prizna Kosovo, a tek onda da uvuče Srbiju u Alijansu“, zaključuje Kolbanovski. 

Ruski analitičar dodaje da stečeno iskustvo sa Crnom Gorom, „može da posluži kao dobra potpora za dalje korake u srpskom pravcu“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.