Komandant Kfora: Brine me zapaljiva retorika

Glavnokomandujući Kfora za Kosovo i Metohiju general-major Lorenco D“Adario apelovao je na političare da se okanu zapaljive retorike upozorivši da najmanja izjava može da dovede do incidenata.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM, D“Adario je u intervjuu za „Politiku“ rekao da ništa ne ukazuje da bi moglo da dođe do bilo kakve incidentne situacije.

Dodaje, međutim, da ga brinu izjave koje dolaze sa obe strane. „Retorika može da stvori zaoštrenu atmosferu gde najmanji incident može da se pretvori u veći. Pozivam sve strane da izbegavaju oštru retoriku“, poručuje.

Upitan da prokomentariše pretnju gradonačelnika južne Mitrovice da će silom „ujediniti“ grad sa severnim srpskim delom, kao i pretnju oružjem kosovskog premijera Ramuša Haradinaja ukoliko bilo ko krene u podelu ili eventualno razgraničenje KiM, D“Adario napominje da je zadatak Kfora da obezbedi sigurno okruženje za sve.

„Imamo u vidu političke izjave, ali mi i razgovaramo sa svima – sa srpskim i sa albanskim predstavnicima. Razgovaramo sa svim kosovskim strukturama, počev od centralnog do lokalnog nivoa. Sa svima imamo dobru saradnju. Nepristrasni smo, jer naš je mandat da svima pružimo i garantujemo bezbednost“, rekao je on.

On je podsetio je da Kfor često izvodi vežbe na celoj teritoriji Kosova, ističući da želi da uvek bude spreman i odgovori na eventualne izazove.

„Uostalom, KFOR je tu da obezbedi uslove kako bi dijalog mogao da se nastavi, radi budućnosti sadašnjih i generacija koje dolaze“, rekao je D“Adario.

Na konstataciju da su Srbi zabrinuti da bi u svetlu pretećih izjava mogao da se ponovi 17. mart 2004. godine, on navodi da ne misli da ima mesta za strah.

„Od 2004. godine mnoge su se stvari promenile. Ali glavna stvar je da se izbegavaju provokacije. Bilo da se radi o ulici ili da je reč o političarima. Čitavo Kosovo je za nas jako važno. I sever i jug. I vi ste Evropljani kao i mi. Kada se ovde postigne rešenje, to će doneti poboljšanje svima. I Kosovu i Evropi. Ovo je naš komšiluk. Ali mi se ne bavimo politikom“, poručio je D“Adario.

D“Adario, kojem je ovo treći mandat u pokrajini, ispričao je i da kada je 1999. godine došao na KiM, njegova kćerka, koja je tada imala šest godina, zamolila ga je da pomogne svima i da ne gleda ko je Albanac, a ko Srbin.

„To sam dobro zapamtio i time se stalno rukovodim. I kao čovek i kao vojnik. Sledeći put ću na Kosovo da dođem kao turista. Ovo je region koji mi se jako dopada. Zar bih, u suprotnom, treći put bio kod vas?“, upitao je D“Adario, koji inače dolazi iz Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.