U trendu

Konjufca: Drugo odlaganje izbora na severu Kosova bilo bi nerazumno

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je danas da postoji jasna tendencija destabilizacije severa Kosova uoči izbora 23. aprila, ali da bi odluka o još jednom odlaganju izbora bila nerazumna.

Kazao je da institucije moraju da izvršavaju svoje zakonske i ustavne dužnosti i obaveze, a građane koji žive na severu Kosova pozvao je na smirenost.

„Sada nam je potrebna smirenost i apelujem na sve građane koji žive u tom delu da ne nasedaju na akcije za koje mislim da se usmeravaju ne unutar Kosova, već uglavnom sa druge strane, odnosno iz Srbije“, kazao je on.

Predsednik kosovskog parlamenta smatra da akcije dolaze od pojedinih „struktura koje i dalje nameravaju da održavaju i finansiraju izmeštanje van orbite kosovske bezbednosti, a čiji je osnovni cilj destabilizacija Kosova“.

„Sve ovo što se dešava nije slučajno, pošto postoji jasna tendencija destabilizacije tog dela zemlje, pred izbore 23. aprila. U cilju delegitimizacije celog procesa, tako da se na drugoj strani nasilnim sredstvima stvara lažan utisak, da bez Srpske liste i bez ovih struktura nema zatišja i mira na severnom delu Kosova“, izjavio je Konjufca.

Prema njegovim rečima, kosovske institucije treba da se zalažu za to da u zemlji funkcionišu red, zakon i ustav.

„Mislim da Kosovo ima sve svoje kapacitete i sve neophodne mehanizme da garantuje situaciju u kojoj građani, bez obzira na etničku pripadnost, koji žive na tom delu teritorije mogu da ostvare svoje osnovno pravo, a to je pravo glasa. Ovo pravo takođe garantuju ustavne, institucionalne i državne institucije Kosova. Potpuno sam uveren i verujem da Kosovo ima taj kapacitet“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.