U trendu

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine do 4. juna

Novi saziv Skupštine Srbije trebalo bi da bude konstituisan do 4. juna, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a prvu sednicu novog saziva zakazuje dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković.

Republička izborna komisija proglasila je sinoć konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora.

Po konačnim rezultatima, koalicija Srpske napredne stranke imaće 131 mandat u parlamentu, Socijalistička partije Srbije 29, Srpska radikalna stanka 22, Pokret „Dosta je bilo“ i Demokratska stranka po 16 mandata, a DSS-Dveri i koalicija LDP-SDS-LSV po 13 mandata.

Četiri poslanika u novom sazivu imaće Savez vojvodjanskih Madjara, Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukorlića i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina po dva poslanika, a po jedan mandat Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Republička izborna komisija treba da dodeli mandate novim poslanicima u roku od 10 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, odnosno do 15. maja.

Mandati se dodeljuju po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata. Komisija će potom izdati uverenja o izboru za poslanika i podneti izveštaj Skupštini o sprovedenim izborima.

Na prvoj sednici novog saziva Skupštine potvrdjuju se novi poslanički mandati. Skupština je konstituisana potvrdjivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Po Ustavu Srbije, na odluku o potvrdjivanju mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu koji treba da odluči u roku od 72 sata.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik koji se naziva predsedavajući, a ako to najstariji poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni poslanik.

Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmladji, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

Pored potvrdjivanja mandata, na prvoj sednici treba da bude izabran novi predsednik skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar.

Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.