U trendu

Konzularno odeljenje Ministarstva spoljnih poslova za pomoć gradjanima u Makedoniji

Gradjani Srbije u Makedoniji u slučaju nezgode ili drugih problema za pomoć mogu da se obrate konzularnom odeljenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Beta je rečeno da je uobičajena praksa da je u slučaju nezgoda, povreda ili smrti konzularno odeljenje Ministarstva nadležno za pomoć srpskim državljanima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je odlučeno da se celokupno osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Zaposleni u ambasadi koji se bave konzularnim poslovima vratiće se u Skoplje sledeće nedelje, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Srpski državljani, sudeći po informacijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, mogu bezbedno putovati u Makedoniju i pored novih tenzija izmedju Beograda i Skoplja. Poslednja informacija u vezi s Makedonijom je upozorenje posle protesta u aprilu da treba izbegavati mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Na sajtu ambasade takodje nema novih informacija.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas će se sledeće nedelje vratiti deo osoblja u Skoplje, dok će se ambasadorka vratiti verovatno u septembru.

Vučić je juče, bez navodjenja detalja, rekao da je za odluku o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju bilo nekoliko razloga i da su „nadležni organi“ njemu i Vladi Srbije predstavili dokaze o ofanzivnom obaveštajnom delovanju.

Dačić je za televiziju Pink kazao da srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštanje tenzija i da Srbija ne radi ništa protiv Makedonije.

„Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi“, rekao je Dačić.

Makedonska agencija Makfaks prenela je, pozivajući se na neimenovane izvore, da se povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd povezuje s odnosom Makedonije prema prijemu Kosova u Unesko.

Vlada Makedonije saopštila je juče da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU.

Vučić je potom rekao da će Srbija čekati odluku da li će Albanci da pokušaju da uvrste Kosovo kao članicu Uneska.

„Tada ćemo čekati da vidimo šta će da kažu i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao da zaštitimo interes Republike Srbije“, rekao je on.

Ministarstva spoljnih poslova navelo je da svi gradjani Srbije, kojima je potrebna konzularna pomoć i zaštita u Makedoniji, u ovom periodu, mogu da se obrate Odeljenju za konzularne poslove Ministarstva na broj telefona 011/306-8268 ili na mejl: okp@mfa.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar