U trendu

Kopredsednik Evropske zelene partije za N1: Srbija kasni za evropskim standardima 30, 40 godina

Kopredsednik Evropske zelene partije i poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc je danas ocenio da se u Srbiji, po pitanju ekologije, „za evropskim standardima kasni 30, 40 godine“.

Vajc, koji je nedavno u Srbiji proveo tri dana, komentarišući tu posetu za televiziju N1, ocenio je da je „zagadjenje ogroman problem“, te dodao da je video i otpadne vode koje odlaze u reke.

„Mislim da je to nešto u čemu se kasni za evropskim standardima 30, 40 godina. Video sam i nelegalne deponije“, rekao je on.

Naglasio je da je „to nešto što mora hitno da se rešava“ i da, kako je ukazao, „mora da ima podršku i Evropskog parlamenta“.

Dodao je da u Srbiji postoje zakoni koji „u praksi nisu implementirani“ i da su vladavina prava i funkcionalne institucije preduslov pre nego što se krene na rešavanje ekoloških problema.

Govoreći o bari Reva u blizini Beograda, Vajc je ocenio nezakonitu deponiju kao „skandal“ i naveo da je, srećom, tamo zaustavljeno odlaganje otpada.

Kada je reč o projektu Rio Tinta, Vajc je rekao da je dobio dosta pritužbi gradjana.

„Oni se žale da postoji nedostatak transparentnosti u pogledu ovog projekta, da nema objašnjenja za gradjane“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sve što brine gradjane „mora da bude objašnjeno i regulisano“.

„Moramo da se postaramo da projekat bude u skladu sa evropskim standardima i da sve ono što brine građane bude objašnjeno i regulisano“, rekao je Vajc.

On je rekao da je, osim Beograda, posetio i jug Srbije.

„Utisak koji nosim jeste da mnogo više gradjana ustaje da se bori za svoja prava, transparentnost procesa i funkcionalne institucije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ohrabrujuće je videti koliko gradjana je „spremno da podigne svoj glas“.
Vajc je potvrdio da su podnete dve prijave iz Srbije za članstvo u Evropskoj zelenoj partiji, te dodao da je tokom posete bio pozitivno iznenadjen – i sa Ne davimo Beograd na gradskom nivou i sa Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

„Predložio sam komisiji da razmotrimo ove prijave i da započnemo sa procedurama, da pogledamo njihove programe i aktivnosti“, istakao je Vajc.

Dodao je da će se tokom tog procesa proveriti da li oni „zaista iskreno veruju u ono što govore“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.