U trendu

Kosovo: Dupla dvotrećinska većina kao mogući kompromis u stvaranju Zajednice srpskih opština

Asocijacija opština sa srpskom većinom (ZSO) ostaje za sada glavni zahtev srpske strane za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se Kosovo neće složiti da se formira jedna nacionalna zajednica opština na Kosovu, a sa srpske strane zahtevaju da ona bude formirana kao jedna nacionalna zajednica sa izvršnim ovlašćenjima.

Iz medjunarodne zajednice, EU i SAD, poručuju da zajednica treba da bude formirana, ali da ostaje ovlašćenje dve strane da se dogovore oko modaliteta.

To su tokom poslednje posete Kosovu potvrdili posebni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara zadužen za Balkan Metju Palmer.

Kosovska strana zahteva striktno poštovanje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine, koji je ukazao da više od 20 odredaba sporazuma nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema sporazumu, poslednju reč u Statutu Zajednice daje upravo Ustavni sud Kosova.

Analitičari smatraju da postoji jedno rešenje koje je prihvatljivo za kosovsku stranu a neprihvatjivo i za Srbe na Kosovu i za zvanični Beograd, to je uvodjenje duple dvotrećinske većine u Statusu ZSO.

U Statutu bi trebalo da stoji obaveza da 20 odsto odbornika u Skupštini ZSO budu pripadnici manjinskih zajednica koji bi se birali po posebno utvrdjenom ključu.

Oni bi imali prava da, kada procene da neka odluka nije u skladu sa interesom gradjana u opštinama koje čine ZSO, to blokiraju.

Time bi se, prema analitičarima, izbegla mogućnost da ZSO donese odluke koje nisu u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonodavstvom i protivno interesu dela gradjana koji žive u tim opštinama.

Upitno je koliko je to prihvatljivo za srpsku stranu, pre svega Beograd, jer kosovski Srbi i Srpska lista kao njihov predstavnik u institucijama Kosova, čine samo ono što im Beograd naloži, navode analitičari.

Medjutim, Kosovo ima jak argument u tom zahtevu, pošto su 92 odsto stanovnika Albanci, dok je u Ustavu Kosova odredba koja onemogućava usvajanje zakona koji su u suprotnosti sa interesima tih osam odsto drugih gradjana, pripadnika manjina, medju kojima su i kosovski Srbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.