Kosovo ne može biti članica UNESCO

Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu povodom namere Kosova da postane članica Uneska (UNESCO), javila je Radio-televizija Srbije.

U pismu, u koje je RTS imala uvid, naglašava se da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija.

„To je za Srbiju neprihvatljivo“, istakao je Dačić u pismu i kao poslednji takav primer naveo nastojanja Kosova da postane članica Unesko.

„Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko“, naveo je Dačić.

Dodao je da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Dačić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine i da bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko predstavljalo ne samo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti, već bi imalo i izrazito negativan uticaj na dijalog koji je u delikatnoj fazi.

„Ono bi faktički onemogućilo da se i po pitanju srpske kulturne baštine postigne obostrano prihvatljivo rešenje. Suvišno je i pomenuti da je reč o jednom od, za našu stranu, najosetljivijih popuštanja, s obzirom na to da se radi o našem kulturnom i religijskom nasleđu izuzetne duhovne i civilizacijske vrednosti koje datira još iz 11. veka“, objasnio je Dačić.

Podsetio je da je jedan od uslova za prijem u bilo koju međunarodnu organizaciju sposobnost i volja da se ispunjavaju obaveze koje proizilaze iz članstva, a da je za Unesko od primarne važnosti očuvanje kulturne baštine na određenoj teritoriji.

„Na Kosovu i Metohiji se u dugom vremenskom periodu kontinuirano i sistematski uništava srpska kulturna baština“, napisao je Dačić.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar