Kosovo ne može da zaštiti srpsko nasledje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je izjava potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da će srpsko versko i kulturno nasleđe biti najbolje zaštićeno ako Kosovo postane članica Uneska, “lažan argument onih koji guraju Kosovo u Unesko”.

Komentarišući izjavu Lunačekove, Dačić je u izjavi za list Danas postavio pitanje “zašto do sada srpsko versko i kulturno nasleđe nije bilo dobro zaštićeno”.

“Zašto do sada srpsko versko i kulturno nasleđe nije bilo dobro zaštićeno, već je Kosovo u prisustvu međunarodnih snaga uništilo ili oštetilo više od 200 crkava, manastira i drugih verskih objekata, više od deset hiljada ikona je odneto, pokradeno, ruše se čak i nadgrobni spomenici. I mi treba da poverujemo da će biti bolja zaštita, a u isto vreme se štampaju verski kalendari u kojima se naše crkve i manastiri označavaju kao albanski”, rekao je Dačić.

Ministar je prekjuče na zasedanju Generalne konferencije Uneska apelovao na tu organizaciju da odloži debatu o članstvu Kosova i tako pruži šansu dijalogu.

Dačić je pozvao Unesko da ostane veran svojim izvornim principima, sačuva moralni kredibilitet i ne dozvoli da bude politizovan i zloupotrebljen.

Ulrike Lunaček je u intervjuu za Radio “Slobodna Evropa” rekla da lobiranje Srbije protiv Kosova “govori da Srbija ne želi da zaštiti svoje nasleđe, što inače, čini Unesko”.

(Beta)

Ostavite komentar