Kosovo potpisalo SSP kao pravno lice, a ne kao država

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je Kosovo potpisalo sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU kao pravno lice, a ne kao država.

“Činjenica da naša južna pokrajina danas stupa u neku vrstu ugovornog odnosa sa Evropskom komisijom za nas ne znači, niti će ikada značiti, da je naša pokrajina druga država ili odvojena od Srbije”, kazao je Djurić za agenciju Sputnjik.

On je ukazao i da sama činjenica da se sa Kosovom potpisuje sporazum na drugačiji način nego što je to rađeno sa državama članicama koje su ili postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, govori da Kosovo nije država.

“Evropski pravnici će vam reći da to znači da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnosu na druge. Međutim, ono što je za nas bitno jeste da Kosovo ni ovim niti bilo kojim drugim aktom ne može biti smatrano kao od Srbije odvojena država. Jednim potpisom se ne uvode i ne primenjuju evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji”, kazao je Đurić.

Kosovo i Evropska komisija potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pristupanju u Strazburu, a potpisivanju je prisustvovao kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja-članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU, jer je Unija Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje-članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.

(Beta)

Ostavite komentar