U trendu

Kosovo uskoro na dnevnom redu SB UN zahvaljujući Kini

Zahvaljujući Pekingu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo će diskutovati o pitanju Kosova i Metohije na sednici u novembru, pišu „Novosti“.

Kina će sledećeg meseca biti predsedavajuća svetske vlade i u dnevni red će uvrstiti izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM, za razliku od Velike Britanije koja je sprečila da se on razmatra tokom avgusta, kada je imala predsedavajuću poziciju, navodi list.

Redovan termin za diskusiju o KiM padao je baš u avgustu.

Stopama Londona, kako list podseća, pošao je i Vašington, koji je po rotirajućem redosledu krojio plan rada za septembar, pa su i SAD isto tako izbegle da se raspravlja o KiM.

S obzirom na to da su se izveštaji svih generalnih sekretara UN, od 1999. godine, pravili za tromesečni period, a da će do novembra proći nova tri meseca od poslednjeg napisanog, ali ne i razmatranog Guterešovog raporta, pred Savet bezbednosti će se u tom trenutku naći dva izveštaja prvog čoveka svetske organizacije, navodi list.

Prvi koji se odnosio na period od 16. aprila do 15. jula 2018. godine i drugi, koji će pokriti dešavanja od jula do sredine oktobra.

Tako će ovo biti prvi put da se zasedanje posvećeno KiM održi posle pola godine, jer je poslednje bilo u maju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.