U trendu

Kosovska policija uhapsila srpsku novinarku jer je nosila novine Srbima

Novinarku „Jedinstva“ iz Novog Brda Sonju Ivković, uhapsila je kosovska policija na putu Prekovce-Novo Brdo, dok je nosila najnoviji broj „Jedinstva“ Srbima u selima oko Novog Brda, saopštila je redakcija lista „Jedinstvo“.
„Novinarku Ivković je oko 15 sati uhapsila kosovska policija kao kriminalca sa lisicama na rukama i sprovela u policijsku stanicu u Gnjilane. Nakon pritvaranja i višesatnog zadržavanja novinarka Sonja Ivković je puštena, ali joj je automobil zadržan u kosovskoj policiji“, navedeno je sinoć u saopštenju.

Najoštrije osuđujuću hapšenje i pritvaranje Sonje Ivković, redakcija ističe da je ona 25 godina novinar lista „Jedinstvo“ i veliki profesionalac.

„Sumnjamo da ovo hapšenje ima političku pozadinu i da je naša novinarka uhapšena isključivo zbog svoje profesije, odnosno iznošenja istine u svojim tekstovima o teškom životu Srba u Kosovskom Pomoravlju, i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Indikativno je to, kako se navodi, šta su vojnici Kfora posle teksta Sonje Ivković u „Jedinstvu“ 19. avgusta o Novobrdskoj tvrđavi i Srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola sa naslovom „Istoriju prekrajaju, a teritoriju otimaju“, nosali list ispred seoske prodavnice u selu Prekovce i propitivali meštane za novinarku Ivković, list „Jedinstvo“, kao i to šta misle o tom tekstu.

„Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucije kod nas i u svetu i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković pozovu na odgovornost“, kaže se u saopštenju redakcije „Jedinstva“.

Podseća se da list „Jedinstvo“ ove godine obeležava 75. godina postojanja i ističe da su ponosni na sve svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao u izuzetno teškim okolnostima na Kosovu i Metohijii i kojima je vodilja isključivo istina.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.