U trendu

Kosovska zastava bila zabranjena na Mundijalu

Nakon što je Mundijal u Rusiji završen, kosovski mediji su preneli vest da je kosovska zastava bila zabranjena tokom ovog takmičenja. Da je zastava Kosova među preko dvadeset zabranjenih, javio je prethodno „Njujork tajms“, navodeći da je dokument sa ovim zastavama bio dostupan na punktovima za proveru bezbednosti na prostoru održavanja Svetskog kupa.
Zabrana je usledila iako je Kosovo primljeno u FIFA-u pod čijim se okriljem Mundijal i održavao.

„Zastava koja prikazuje zlatnu mapu Kosova, ispod šest belih zvezda na plavoj pozadini — jedna je od više od dvadesetak zabranjenih na stadionu Svetskog prvenstva od strane organizatora turnira. Ona se nalazi na dokumentu od sedam stranica, zajedno sa zastavama koje predstavljaju Tajvan i Iran pre revolucije, a takođe i niz separatističkih pokreta. Zastava terorističke grupe kao što je Islamska država navedena je takođe,“ javio je Njujork Tajms.

Isti list je preneo i komentar FIFA da oni „dozvoljavaju zastave svih 211 članova udruženja na stadionima“, uputivši ih na ruski Organizacioni odbor od kojeg, međutim, nisu dobili odgovor.

Upravo je danas reakciju FIFA zatražio šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, na svom Tviter nalogu.

Naveo je da je uznemiren zbog odluke Rusije.

„Kosovo je član FIFA i ja ih pozivam da reaguju na zloupotrebu koju je Rusija učinila nad članom FIFA. Politika bi trebalo da ostane van sporta!“, dodao je.

Kosovski koordinator za kulturu, omladinu i sport Redžep Hoti naveo je da je sa žaljenjem primio informaciju o zabrani „mahanja zastavom Republike Kosovo“.

„Još je više zabrinjavajuća činjenica da se zastava naše Republike nalazi na istoj listi kao i zastave terorističkih organizacija“, dodao je i podsetio, kako je naveo, Organizacioni odbor SP-a u Rusiji, da je upravo zastava Kosova bila vidljiva u Rusiji kada je džudistkinja Majljinda Keljmendi postala evropski prvak džudoa tokom takmičenja u ovoj zemlji.

„Ova zabrana je potpuno politička i neprihvatljiva u svetu sporta, bilo gde u svetu. Oštro osuđujem čin mešanja politike u sport. Sportisti Republike Kosovo za samo deceniju postojanja nezavisne i suverene države poklonili su ogroman spektakl čitavom svetu. Oni ne zaslužuju da se njihov legalni i legitimni identitet krši u neprihvatljivim političkim oblicima“, zaključio je.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar