U trendu

Kosovski mediji: Biće optužnica, Specijalno tužilaštvo saslušalo 1.000 ljudi

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedelja, objavio je prištinski Ljajmi.

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana od kada je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je za Ljajmi da tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim predsednik Organizacije ratnih veterana OVK, Hisni Gucati, rekao je „da bi prve optužnice mogle da budu podignute ovog meseca, jer su istražne radnje već pri kraju“.

Advokat Tom Gaši je za Ljajmi izjavio da je podizanje prvih optužnica – pitanje nedelja.

„Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnesene Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obaveštavaju javnost“, rekao je Gaši.

„Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana od kako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je do sada saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka” rekao je Gaši.

Kaže da niko nema tačne informacije kada će biti podignute prve optužnice, ali da se to može dogoditi „u narednih nekoliko nedelja“.

Gaši je ocenio da Specijalni sud nema nikakve veze sa politikom Kosova i da „čak i ako bi počela hapšenja, to ne bi destabilizovalo javnost“.

„Kosovska javnost se priprema dugi niz godina i od kada je Specijalni sud počeo sa radom. Biće reakcije manjih grupa zbog hapšenja, ali neće biti destabilizacije ni u jednoj varijanti. Oni koji šire glasine u cilju destabilizacije su oni koji su bili najglasniji za formiranje Specijalnog suda, tako da nema opasnost”, rekao je Gaši.

Prema njegovim rečima, „ukoliko bi neki pojedinci ili grupe pokušali da učine nešto i destabilizuju situaciju, to bi učinili iz ličnih interesa, a pripisali bi to budućem premijeru Aljbinu Kurtiju“.

Ljajmi je sinoć preneo da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar