U trendu

Kosovski ministar: Ništa se nije radilo, nema dokumentacije iz ranijeg rada na statutu ZSO

Ministar lokalne samouprave Kosova Aljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) izjavio je danas da tim za izradu statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nije ništa preduzeo i da je teško obezbediti njegovu dokumentaciju iz proteklog perioda.

On je za prištinsku agenciju Kosovapress.com. to obrazložio time što „aktivnosti nisu sprovedene na transparentan način“.

„Do ovog trenutka, ja, kao ministar, nisam preduzeo ništa u pravcu sastanka ili ugovaranja rada bilo kakvog tima“, kratko je izjavio Krasnići.

Dodao je da ne može da govori ni o rokovima kada će biti predloga ovog tima, uprkos tome što i poslednji dogovor (Srbije i Kosova) u Ohridu zahteva da se ubrza primena ranijih sporazuma.

Kazao je da kao ministar ne učestvuje u tom dijalogu i da zbog toga ne može da govori ni o kakvim rokovima.
„Ali ono što mogu da podelim sa vama u ovom trenutku je da do sada nije preduzeta nikakva aktivnost“, izjavio je Krasnići.

Prema sporazumu iz 2013, upravljački tim bi preuzeo odgovornost za predlaganje nacrta statuta ZSO, kojim će se definisati organizaciona struktura, ciljevi, proces donošenja odluka i ovlašćenja.

Upravljački tim je formiran 2016. od strane Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova i od tada se malo, ili ništa zvanično ne zna o sastavu tima niti o predlozima statuta ZSO.

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi potvrdio je nedavno da se na čelu tog tima nalazi poslanica (Skupštine) Srbije Danijela Vujičić, dok je premijer Aljbin Kurti kazao da su u timu dva Srbina sa severa, dvojica sa juga, šef OEBS-a i ministar lokalne uprave.
Sporazumom iz Brisela, ali i aneksom iz Ohrida, predviđeno je ostvarivanje svih do sada postignutih sporazuma.

Iako se poimenično ne spominje formiranje ZSO, ono je prema zahtevima međunarodnih zvaničnika prioritet u ostvarivanju sporazuma i aneksa.

Na sajtu Skupštine Srbije navedno je da je Danijela Vujačić iz Kosovske Mitrovice i da je poslanica Srpske napredne stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar