U trendu

Kosovski premijer Hoti sutra u Parizu sa predsednikom Francuske Makronom

Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se sutra u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Hotiju će biti priredjen službeni doček u Jelisejskog palati, navodi se u saopštenju.

Do sastanka Makrona i Hotija dolazi nekoliko dana pre održavanja virtuelnog samita Kosova i Srbije, u petak, 10. jula, koji se organizuje uz posredovanje francuskog predsednika Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Saopšteno je da je samit, kojem takodje prisustvuje visoki predstavnik Evropske unije, Josep Borel, usmeren ka olakšavanju normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Dva dana kasnije, 12. jula, premijer Hoti sastaće se u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će, kako je rečeno „označiti nastavak dijaloga izmedju dve zemlje, uz posredovanje  Evropske unije“.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011 i obustavljen je krajem 2018. godine, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na srpsku robu.

Ova mera je kasnije zamenjena reciprocitetom, ali je Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem dva dana nakon preuzimanja dužnosti ukinula reciprocitet kako bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.