U trendu

Kostadinović (DS): U državi koju je uzurpirala mafija pobednik na izborima se unapred zna

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stanke (DS) Dušan Kostadinović ocenio je danas da je „državu uzurpirala mafija“ i da se pod ovim uslovima unapred zna pobednik na izborima, najavljujući da će ta stranka do kraja oktobra doneti odluku da li će ili neće učestovati na njima.

On je istakao, u razgovoru za Betu, da iznosi svoj lični stav i da će poštovati svaku odluku stranke.

„U Srbiji odavno ne postoji političko nadmetanje koje podrazumeva partije, programe, debate i, što je najbitnije, institucije koje garantuju legalitet procesa. Naša realnost je takva da sa jedne strane postoji mafija koja je uzurpirala državu, a sa druge mi koji se ne mirimo sa tim. Dočekali smo to da se predsednik države naciji obraća iz Dubaija kako bi branio osobu optuženu da je vlasnik najveće plantaže marihuane u Evropi“, rekao je Kostadinović na pitanje da li treba učestvovati na predstojećim izborima ili ih bojkotovati.

Kako je naveo, „naša svakodnevica su postale nebrojane afere u kojima se jasno vidi veza države i organizovanog kriminala“.

„Lokalni kriminalci širom Srbije“, naglasio je, „direktno su uključeni u izborni proces tako što na sve načine vrše pritiske na birače kako bi obezbedili podršku režimu, a gradjani nemaju ni mogućnost zaštite svojih prava”.

„U takvim okolnostima ne postoji političko nadmetanje koje u uredjenim državama biva krunisano izborima. U Srbiji je na delu borba sa mafijom koja je uzurpirala državu, a ne izbori na kojima pobedjuju partije sa svojim programima, ili dobri kandidati za javne funkcije. Pobednik se u Srbiji, pod ovim uslovima unapred zna“, istakao je Kostadinović.

Prema njegovim rečima, „kada je državu uzurpirala mafija, kao što je nesumnjivo slučaj u Srbiji, ne postoji bitnija stvar po javni interes od smene takvog režima, a u izbornom procesu sprovedenom pod postojećim okolnostima to jednostavno nije moguće“.

„Potpuno sam saglasan sa liderima stranaka iz opozicije u tome da pasivan bojkot, kakav je bio prošle godine nije opcija. U Srbiji je sve više gradjana nezadovoljno ovom vlašću, a veština i potentnost lidera ogleda se u tome da li su sposobni da nadju način da artikulišu to nezadovoljstvo. Ako smo saglasni da ne postoje uslovi za demokratske izbore treba da delujemo u skladu sa zadatim okolnostima“, rekao je Kostadinović.

„Tvrdim“, naglasio je Kostadinović, „da slobodni izbori, čiji ishod mogu biti promene, nisu mogući dokle god je Vučić predsednik države, ili dok nadležne institucije, pre svih paravosudni organi, ne počnu da procesuiraju aktere neverovatnih afera zbog kojih bi padale vlade u svim iole demokratskim državama“.

„U našem društvu nije primarni problem manjak demokratije i loši izborni uslovi, pa na tim temama se i ne može očekivati mobilizacija nezadovoljnih gradjana. Na temi ekologije ne padaju vlade ni u državama sa daleko većim stepenom gradjanske svesti. Mi imamo daleko dublji društveni problem, a navedene teme su samo neke od posledica“, naglasio je Kostadinović.

Kako je rekao, „veruje u to da – kada bi čitava opozicija gadjala u istu metu, kada bi sa svakog mesta slali istu poruku i ukazivali na suštinski problem, kada bi bila solidarna i bez kalkulacija povela u beskompromisan protest protiv mafije koja upravlja našim životima, da bi za to imala značajnu podršku, a samim tim i mogućnost da se izvrši snažan pritisak na sve relevantne adrese“.

„Ako smo nešto naučili za ovih skoro deset godina vlasti Srpske napredne stranke, to je da njih mogu ugroziti jedino snažni pritisci velikog broja gradjana. Sa druge strane, raduju se onom što nazivaju izborima“, naglasio je Kostadinović.

Na konstataciju da bi DS ukoliko bojkotuje izbore ostala bez značajnih finansijskih sredstava i prisutnosti u javnosti, što donosi ulazak u Parlament, on je rekao da „voditi računa pre svega o interesima stranke, kada je država u rukama organizovanog kriminala, nije odgovorno prema gradjanima“.

„Ne interesuje gradjane to da li će neka stranka imati pet, ili petnaest poslanika i koliko će novca dobijati iz budžeta republike. Gradjane interesuje smena mafijaškog režima, jer bez toga nema boljeg životnog standarda, sigurnosti, normalnog života. DS je definisala pravac delovanja, borba za javni interes iznad svega“, naglasio je Kostadinović.

On je objasnio da u DS uveliko traje debata o tome izaći na izbore ili ih bojkovati.

„U našoj stranci se debata neguje, a različita mišljenja uvažavaju. Takodje, postoji i pravilo da se nakon donete odluke ona mora poštovati. Do kraja meseca ćemo na nadležnim stranačkim organima doneti odluku“, najavio je Kostadinović.

Na pitanje da li odluka DS treba da zavisi i od njenih političkih partnera, on je rekao da bi bio „neiskren kada bi tvrdio to da stav relevantne opozicije DS ne treba da uzme u obzir kada bude donosila konačnu odluku o učešću na izborima“.

On je podsetio da je „DS još pre tri godine zauzela stav da je jedinstvo opozicije neophodno u borbi protiv režima“.

„Ništa dobro po javni interes neće doneti odluka koja bi značila da sama učestvuje, ili ne učestvuje na narednim izborima. Kako Demokratske stanke, tako ni odluka neke od naših partnerskih organizacija. Dakle, moramo biti jedinstveni, jer je pred nama teška borba sa mafijom, a ne izborno nadmetanje u nekoj tek donekle autokratskoj, delimično korumpiranoj državi“, poručio je Kostadinović.

  //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar